A PYD/YPG EMBERI JOGI KIHÁGÁSAI

Az Egyesült Államok 2016 júniusában készített, emberkereskedelemről szóló jelentése szerint a PYD/YPG terrorszervezet továbbra is 15 év alatti gyerekeket, fiúkat és lányokat is toboroz a terrorszervezet tagjai közé.

A PYD/YPG EMBERI JOGI KIHÁGÁSAI

 

A PKK/KCK alapításától fogva napjainkig Kelet- és Délkelet-Anatóliában a helyi lakosság ellen elnyomást és erőszakot (falvak lerohanása, emberölés, erőszakkal elüldözés, emberrablás, megfélemlítés, stb.) alkalmazva próbálja a lakosságot a terrorszervezet támogatására rávenni. A terrorszervezet szíriai szárnya, a PYD/YPG ugyanezt a stratégiát alkalmazza a szíriai lakosság ellen.

A PYD/YPG terrorszervezet az egyetlen uralkodó erővé akar válni a térségben, ezért súlyos emberiségellenes bűnöket követ el a helyi lakosság ellen, beleértve a kurd, arab, türkmén, jazidi és egyéb csoportok ellen irányuló etnikai tisztogatást is. A jogsértéseket a nemzetközi emberi jogi megfigyelők is dokumentálták, és jelentéseket készítettek róluk. A térségben a PYD/YPG terrorszervezet erőszaka miatt a helyi lakosság jelentős része otthonai elhagyására kényszerült. A PYD/YPG zsarnoksága elől menekülők Törökország szíriaiakkal szembeni nyitott kapuk politikája miatt Törökországot választották biztonságos országként. A PYD/YPG által elkövetett emberi jogi jogsértések ellenére a nemzetközi erőket meggyőzte az a propaganda, hogy a terrorszervezet az ILIÁ ellen harcoló egyetlen erő, így külső segítséget nyújtottak nekik, és szemet hunytak az emberi jogi kihágások felett. Az ILIÁ elleni állítólagos küzdelem ürügyén megszerzett fegyverek jelentős részét a térségben élők, kurd, arab, türkmén, jazidi és egyéb csoportok ellen használták fel.

Például a Szíriai Emberi Jogi Hálózat (SNHR) által 2016 januárjában készített jelentése szerint a PYD/YPG a térségben a számos emberi jogi jogsértést követett el, az etnikai tisztogatástól az erőszakos harcra kényszerítésen át a lakosság otthonaiból való elüldözéséig. A jelentés kiadásáig eltelt időben a PYD/YPG legkevesebb 407 civilt ölt meg a térségben, akik között 51 gyermek és 43 nő is volt, 16 személyt pedig halálra kínoztak.[1]

A Human Rights Watch szervezet (HRW) 2014 júniusában kiadott, „Kurd uralom alatt – visszaélések Szíria PYD vezette enklávéjában” című jelentése szerint a PYD/YPG a politikai versenytársak ellen gyakran alkalmaz őrizetbe vételt, emberrablást, kivégzést. Különösen a PYD ellenzéki pártjai, a Szíriai Kurd Demokratikus Párt (PDKS) yekiti és azadi tagjaival szemben alkalmaznak rossz bánásmódot és letartóztatásokat.[2]

A  PYD/YPG által alkalmazott etnikai tisztogatásra példák az;

ELLENZÉKRE IRÁNYULÓ KIVÉGZÉSEK

A  PYD/YPG terrorszervezet nem engedélyezi Szíriában alternatív szervezetek létrehozását, és gyakran folyamodik az ellenzék kivégzéséhez.

A  PYD/YPG által végrehajtott kivégzések 2011 októberében, a szíriai ellenzéki kurdokból álló Jövő Pártja vezetője, Misel Temo[3]’ kivégzésével kezdődtek. A rezsimmel való együttműködéssel a terrorszervezet megegyezett a kivégzés végrehajtásában, ami a térségben főként a kurdok bírálatát vonta magára.

 

A  PYD/YPG ez után a gyilkosság után folytatta az ellenzékre irányuló támadásokat. Abdullah Bedro törzsi vezető és a Szíriai Kurdok Demokratikus Egységpártja aleppói vezetője, Şerzad Hac Reşid is a PYD/YPG gyilkosságainak áldozatául esett.

Emellett a Szíriai Kurdisztáni Demokratikus Párt elnöke, Salah Bedreddin a terrorszervezet nyomása miatt arra kényszerült, hogy Németországon át Irbilbe meneküljön.

Szíriában a háború előtt 12 kurd csoportosulás létezett. Ma már csak a PYD/YPG van. Kurdok százezrei kényszerültek arra, hogy a nyomás miatt elmeneküljenek a PYD/YPG irányítása alatt álló területekről. Törökországba 350.000 szíriai kurd menekült, akik még ma is ott élnek.

Mindemellett Amude területén 2013. június 27-én a PYD/YPG elleni tüntetésen a PYD/YPG terrorszervezet tagjai tüzet nyitottak a tüntetőkre, és 3 nap alatt 8 tüntetőt öltek meg. Ugyanezen tüntetés során a PYD/YPG tagjai a Yekiti Párt 50 tagját elfogták, és a YPG székházába vitték, ahol összeverték őket.

 

A LETARTÓZTATOTTAKRA ÉS ŐRIZETBE VETTEKRE IRÁNYULÓ JOGSÉRTÉSEK

A terrorszervezet rendőri testületének kikiáltott “Asayiş” által elkövetett jogsértések is szerepelnek az emberi jogi szervezetek jelentéseiben. Az elfogott személyeket kínzásoknak és rossz bánásmódnak tették ki, melynek során sokan életüket is vesztették. A HRW jelentése szerint az Afrinban elfogott Hannah Hamdoşt egy idő után megölték, ám a PYD/YPG azt állította, hogy a fejét a falba verte, és emiatt halt meg. 2014. februárjában egy másik, Sere Kaniyében történt esetben a 24 éves Raşwan Ataşt az “Asayiş” egyik tagja ölte meg.

A jelentés szerint 2012-2014 között a térségben 9 esetben történt megoldatlan gyilkosság vagy eltűnés, minden esetben a PYD/YPG ellenzékéhez tartozó személyekkel, és figyelmeztet arra, hogy feltételezhetőleg a biztonsági erők önkényes intézkedéseiről volt szó.

A NŐKRE ÉS GYERMEKEKRE IRÁNYULÓ ERŐSZAK

 A PYD/YPG terrorszervezet a Szíriában elfoglalt területeken gyakorta folyamodik a nők és gyermekek elleni erőszakhoz, hogy fennhatóságát megalapozza, az ellenük szegülőket megfékezze és tagokra tegyen szert.

 A PYD/YPG ez irányú intézkedési szerepelnek az SNHR 2016 januárjában készített jelentésében is. A jelentés szerint 2011-2016 között a PYD/YPG terroristái 42 nőt öltek meg. Az egyik nőt, az Aleppóhoz közeli Say Ghoul faluban élő Nabiya El Salah-t 2015. augusztus 14-én a PYD/YPG terroristái a Rakka-Tel Abyad úton három lövéssel ölték meg.

A jelentésben szereplő másik figyelemre méltó esetben az áldozat, Tarfa Halil el Hasud, 58 éves volt. A saját háza istállójában ölték meg a PYD/YPG terroristái, akik elől megpróbált elrejtőzni, miután férjét is megölték. Ezen kívül a jelentés szerint a PYD/YPG 2014 januárja és 2015 októbere között Haseke, Kamışlı és Afrin térségében 88 éves nőt is elfogott, „kötelező katonai szolgálat” ürügyén.

ETNİKAI TISZTOGATÁS ÉS ELÜLDÖZÉS

A PYD/YPG terrorszervezet befolyása alatt álló térségekben számos arab és türkmén mellett szíriai ortodox, örmény és egyéb etnikai csoportok is találhatók. Az elfoglalt területeken saját fennhatóságát megalapozni próbáló terrorszervezet elvándorlásra kényszeríti a lakosságot, és egyestelepüléseket lerombolva megváltoztatja a demográfiai összetételt.

Az SNHR jelentése szerint Hasekében mintegy 100 türkmén család volt erőszaknak és nyomásnak kitéve. A türkmének először arra kényszerültek, hogy az ország más területeire vándoroljanak el, majd arra, hogy a nehéz körülmények miatt Törökországba meneküljenek.[3]

 

 Az SNHR által 2016 januárjában készített jelentés szerint a PYD/YPG lerohanta a településeket, fosztogattak, a nem kurd lakosság körében etnikai tisztogatást végeztek, lerombolták, felgyújtották a lakóházakat, és elvándorlásra kényszerítették az embereket. A jelentés szerint a PYD/YPG tízezreket űzött el otthonából, nagyrészt arabokat, és több tucat falut rombolt le, Mindezek a Római Egyezmény 8. pontja alapján háborús bűnnek, emberiségellenes bűntettnek és a vonatkozó nemzetközi emberi jogi törvények súlyos megsértésének számítanak. Az SNHR által készített jelentés szerint 9 települést teljesen leromboltak és lakóit elűzték, 19 települést részben leromboltak, és a nemkívánatos lakókat elűzték. Emellett a PYD/YPG terroristái az elfoglalt falvakban etnikai tisztogatással, fenyegetéssel és erőszakkal elűzték a nem kurd lakosságot. Az SNHR jelentése szerint legkevesebb 49 településről, tízezrével űzték el az embereket.

A PYD/YPG terrorszervezet 2015 május 26-án Hasekétól délre több mint 26 faluban a lakosságnak 24 órát adott, hogy a falvakat kiürítsék. Az egyik helyi lakos szemtanú szerint a PYD/YPG terroristái támadó viselkedést tanúsítottak az arabokkal szemben attól fogva, hogy a faluba érkeztek, azt hangoztatták, hogy az állítólag „Kurdisztánban” nincs helye araboknak és türkméneknek, és számos házat felgyújtottak. A jelentésben szereplő másik példa szerint 2015 februárjában Hasekéban 100 türkmén családot tartóztattak le önkényesen, és különböző kínzásokkal kényszerítettek otthonaik elhagyására. A szóban forgó családok otthonaikat elhagyva Törökországba menekültek.  Az Amnesty International által 2015 októberében szemtanúk vallomásai, műholdas felvételek és szakértők véleménye alapján kiadott „Nem volt hova mennünk” (We Had Nowhere Else to Go) című jelentés is feltárja a PYD/YPG terrorszervezet által elkövetett etnikai tisztogatást, deportálásokat és rombolást.

Tel Hamis külterületén, a Huseyniye arab faluban a rombolást után hátramaradt helyi lakossággal készült interjúk is szerepelnek a jelentésben. A faluról 2014 júniusában és 2015 júniusában készült műholdas felvételeket összevetve látható, hogy a 225 épületből álló faluban egy év alatt az épületek 94%-át lerombolták, mindössze 14 épület állt még.

 Lema Fakih, az Amnesty International szakértője kijelentette: „A PYD/YPG a földdel tette egyenlővé a civilek házait és a falvakat, és a lakókat bármiféle törvényes ok nélkül otthonaikból elűzve háborús bűnöket követ el, arcátlanul semmibe véve a nemzetközi törvényeket.”

 

GYERMEKKATONÁK                                                                

 A PYD/YPG terrorszervezet szíriai terrorcselekményei keretében az elfoglalt területeken fennhatósága megalapozása érdekében számos gyermeket kényszerít soraiba és a harcok frontvonalába.

Számos nemzetközi egyezmény (1949 Genfi Egyezmény a civilek védelméről háborús időszakban, 1989 UNICEF szerződés a gyermekjogokról stb.) alapján tilos a fiatalkorúak harcoltatása. Azonban a PYD/YPG számos független nemzetközi szervezet jelentése szerint megszegte ezeket az egyezményeket.

 

 Az ENSZ független nemzetközi szíriai kutatóbizottsága 2013 augusztus 16-án kiadott jelentése szerint Afrin és Haseke térségében a PYD/YPG 12 éves fiú és leány gyermekeket kényszerített soraiba[4].

 Az ENSZ „A szíriai gyermekek és a fegyveres harcok” című jelentése szerint Haseke térségében 14-17 éves gyerekeket toboroztak a terrorszervezet tagjai közé, és akár az ellenőrzési pontokon, akár a fegyveres harcokban használják őket [5].

Az Egyesült Államok 2016 júniusában készített, emberkereskedelemről szóló jelentése szerint a PYD/YPG terrorszervezet továbbra is 15 év alatti gyerekeket, fiúkat és lányokat is toboroz a terrorszervezet tagjai közé, használja és kiképzőtáboraiba viszi őket. Ugyanezen jelentés szerint 2015 áprilisában Afrinban a család tiltakozása ellenére egy 16 éves leánygyermeket hurcolt el [6].

Az Emberi Jogi Megfigyelő Szervezet 2014-ben kiadott, „Kurd uralom alatt” (Under Kurdish Rule) című jelentése szerint a PYD/YPG/YPJ 18 év alatti gyermekeket kényszerít tagjai közé és harcoltatja őket. A Szervezet tulajdonában van egy 59 gyermek nevéből álló lista, és azt is közölték, hogy közülük 10-en még a 15. évüket sem töltötték be.

 

[1] https://www.hrw.org/world-report/2016/country-chapters/syria

[2] https://www.hrw.org/report/2014/06/19/under-kurdish-rule/abuses-pyd-run-enclaves-syria

[3] http://sn4hr.org/wp-content/pdf/english/Violations_by_the_Kurdish_Self_Management_Forces_en.pdf

[4] http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/.../A.HRC.28.69_E.doc%20%C3%96nbellek%20Benzer

[5] http://edition.cnn.com/2013/11/29/world/meast/syria-children-refugees-report/index.html

[6] https://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/2016/Még több hír