Napirendi Elemzés 22/

A SETA (Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutató Alapítvány) kutatója, Can ACUN elemzése a témában.

Napirendi Elemzés 22/

A szíriai feszültség csökkentésére és a felek közötti békekötés lehetővé tételére indított asztanai mechanizmus tovább folytatódik. A Törökország, Oroszország és Irán garanciájával zajló folyamat keretében a rezsim, Oroszország és Irán feszültségcsökkentő zónára irányuló támadásai és a térség átvétele után különösen fontossá vált Idlib térsége. A többi feszültségcsökkentő zónával ellentétben Idlib közvetlenül Törökországgal határos, ami a Törökországot erősítő fontos tényező. A rezsim ostroma alatt álló területekről a szíriai felkelők Idlibbe és az Eufrátesz Pajzsa hadművelet területére települtek át, ami katonai erőddé tette Idlibet. Az asztanai folyamatot tekintve is más Idlib, mint a többi terület. Itt, ahol Törökország 12, Oroszország 10 és Irán 7 megfigyelőpontot állított fel, nagyrészt sikerült véget vetni a harcoknak. Különösen a török ellenőrzőpontok olyanok, mint a katonai előretörést megakadályozó fal.

A SETA (Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutató Alapítvány) kutatója, Can ACUN elemzése a témában.

Hadműveleti szempontból Törökország megfigyelőpontjai számos nehézséget egyesítenek. Nagy előnyt jelent, hogy Törökország a közvetlenül a határon lévő térségben közvetlenül tud visszavágni, ugyanakkor nagy felelősség is Törökország békéje védelmének szempontjából. A rezsim erői és az Irán vezette külföldi milíciák időnként tüzet nyitottak török katonákra. Törökország a saját katonáit küldte a frontra, ami bizonyítja komoly szándékát, hogy a szíriai harcoknak véget vessen.

Az Aszad-rezsim és a felkelők közötti harcok megállításával Törökország részint véget akar vetni annak, hogy ártatlan embereket öljenek meg, másrészt küzdelmet folytat a Szíriát káoszba borító terrorszervezetek ellen is. Az Eufrátesz Pajzsa hadművelet segítségével a török határt megtisztították az ILIÁ terrorszervezettől. Törökország  hadműveletében a helyi szíriai csapatokkal együtt cselekedett, ami azt mutatja, hogy befolyással bír a térségben, és nem szándéka a térség gyarmatosítása. Törökország a terrorellenes küzdelem által részint a szomszédos Szíria békéjét és nyugalmát akarja biztosítani, részint saját nemzetbiztonságát. Az Eufrátesz Pajzsa hadművelet után az ILIÁ támadásai és kísérletei csökkentek. Hasonlóképpen, az Olajág Hadművelet után a PKK terrorszervezet Hatay és Amanosz-hegység beli támadásai is szinte megszűntek.

Azonban Törökország tovább folytatja a terrorellenes küzdelmet más térségekben is. Az Irakban folyó hadművelet mellett Észak-Szíriában fontos lépéseket tesznek a PKK/YPG jelenléte ellen. Az Egyesült Államok ragaszkodik a YPG-vel kötött szövetséghez, amivel megakadályozza, hogy a terrorizmust teljesen felszámolják a térségben, és Törökország nemzetbiztonságát is fenyegeti. Törökország és az Egyesült Államok hosszú ideje tárgyal a YPG és főként Manbidzs jövője kapcsán. Az Egyesült Államok nem tartotta be azt az ígéretét, hogy Manbidzs elfoglalása után a YPG kivonul a térségből, s a YPG védelmezésével megrontotta a két NATO-szövetséges közötti viszonyt. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Törökországba utazott, hogy török kollégájával tárgyaljon Manbidzsról, s megegyeztek a két ország közötti alapelvek kapcsán. Ezt követően Trump Tillerson helyére Mike Pompeót nevezte ki, miáltal a folyamat megtorpant. Amennyiben Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter elmúlt napokban tett nyilatkozatai igazolódnak, a két ország között szerződésjavaslat születik Manbidzs kérdésében, melynek részleteit az elkövetkező időszakban pontosítják. Çavuşoğlu nyilatkozata után helyi források szerint a YPG elkezdett felkészülni a térség elhagyására. Ha a Törökország és Egyesült Államok közötti egyezmény keretében a YPG elhagyja Manbidzsot, és az Eufrátesz keleti partjára vonul vissza, Törökország és az Egyesült Államok közösen biztosítja a térség biztonságát és pontosítja a manbidzsi önkormányzat és rendőri erő részleteit. Azonban hiába is születik megegyezés a két ország között Manbidzs kérdésében, a YPG terrorszervezet jelenléte az Eufrátesztől keletre azt mutatja, hogy vannak még problémák Szíriában. Azonban ha Törökország és az Egyesült Államok közösen cselekszik Manbidzsban, az javítja a két NATO-szövetséges ország közötti bizalmat, koordinációt és kapcsolatot. Ha a két ország meg tud egyezni Manbidzsban, meg tudnak egyezni Szíria többi részén is.

 Még több hír