Kedvenc isztambuli mecseteim

Törökországban számtalan csodaszép mecsettel találkozhatunk

Kedvenc isztambuli mecseteim

Ortaköy-mecset

Törökországban számtalan csodaszép mecsettel találkozhatunk, közülük személyes kedvencem az ámulatba ejtően gyönyörű Büyük Mecidiye Camii, vagyis Ortaköy Cami. A páratlan hangulatú mecsetet többéves felújítási munkák után idén, 2014-ben adták át. Az elegáns kristálycsillárok, visszafogott pasztell színű szőnyeg és márványfalak letisztult eleganciát kölcsönöznek a belső térnek. A vízre néző hatalmas ablakokon pedig árad be a fény. Több gyönyörű mecsetben jártunk már, de az Ortaköy cami látványa sírásra késztetően megható volt.
A neobarokk stílusú mecsetet I. Abdülmecid szultán építtette 1853-ban. A cami közvetlen a Boszporusz partján áll, a Boszporusz híd európai oldalán, az Ortaköy kerületben. Tekintve, hogy a cami a Beylerbeyi palotával pont szemben áll, amikor a szultánok a palotában voltak ide keltek át a vízen imádkozni.

Az Ortaköy tér nem csak a mecset gyönyörű látványa miatt népszerű, különös hangulatának köszönhetően kedvelt találkozóhely, így nyüzsgő forgatag jellemzi, különösen az esti órákban. A cami körül teraszos kávézók, kumpir és gözleme árusok, művészeti kirakodóvásározók sorakoznak. Ha sötétedéskor érkezünk, egyszerre gyönyörködhetünk a kivilágított Ortaköy camiban, a Beylerbeyi palotában és a Boszporusz híd fényárban úszó látványában. Ha szerencsénk van, és ima időben érkezünk, még a vízről visszaverődő imára hívó éneket, az ezánt is hallhatjuk.

Törvényhozó Nagy Szulejmán szultán dzsámija, Süleymaniye Camii
A Szulejmán szultán megrendelésére 1550 – 1557 között épült dzsámi a kor legnevesebb építészének, Mimar Szinánnak a munkája. Isztambul hét dombja közül az Aranyszarv Öbölre néző harmadik lejtőn áll, ezért a város számos részéről jól látható. Törvényhozó Szulejmán szultán 46 éves uralkodásának ideje volt az Oszmán Birodalom legvirágzóbb korszaka. Szulejmán nem csak hódító hadjáratait vitte sikerre, de a művészetek, a kultúra, az irodalom és a tudomány is hatalmas fejlődésen ment keresztül uralkodása alatt. A tiszteletére épült dzsámiban Szinán mester kifejezésre juttatta uralkodásának jellemzőit.

A Süleymaniye Camii négy minaretes, amely jelzi, hogy I.Szulejmán volt a negyedik isztambuli szultán. A legmagasabb minaretek 74 méteresek, rájuk 10 erkélyt építettek, mert ő volt az Oszmán dinasztia tízedik szultánja. A nagyszabású építkezésen a korabeli feljegyzések szerint 5723 munkás dolgozott, melyek között muzulmán és keresztény egyaránt volt. A mecsetet egységes épületkomplexum veszi körül, melyben kórház, medresze, vagyis iszlám iskola és hamam is van. A dzsámit tágas árkádos udvar övezi, az előudvart 24 oszlop határolja. A mecsetet hatalmas kert veszi körül, mögötte pedig temető található, melyben Szulejmán szultán kedvenc felesége, Hürrem szultána fekszik. A mecset építésének magyar vonatkozása, hogy a munkálatokat abból a bevételből építették, amelyekre a Magyar hadjáratokkor tettek szert.

A monumentális építmény közel 4500 nm alapterületű, melyben akár 5000 ember is tud egyszerre imádkozni. A fő kupola 53 méter magasságú, és Szinán mester a kupolaépítés remekművét alkotta meg vele. A Süleymaniye camii a Kék Mecset után a második legnagyobb mecset. Udvarából gyönyörű kilátás nyílik az Aranyszarv Öbölre.
Ha alaposan körüljárták a dzsámit, az épület melletti teázóba mindenképpen üljenek be egy finom török teára!Még több hír