Az Arizona Piac története

Dr. Erhan Türbedar írt az Arizona Piac történetéről.

Az Arizona Piac története

A Bosznia-Hercegovina vegyes lakossággal rendelkező Brčko autonóm térségében található Arizona Piac jó példa arra, hogy a kereskedelem az ellenfeleket közelíti meg. Az Arizona Piac éveken át a legnagyobb piac volt a Balkánon, pedig a közelmúltban kezdett veszíteni népszerűségéből.

A Bosznia-Hercegovina északkeletére eső Brčko autonóm térsége lakosainak száma ma 83 ezer 500 fő. A lakosság 42 százaléka bosnyák, 35 százaléka szerb, 21 százaléka horvát. Az 1992-1995 évek között zajlott boszniai háború kialakított komoly etnikai megosztottságot az országban, annak megszüntetése, és a megbékélési folyamat  indítása érdekében a háború után azt tervezték, hogy egy közös használatra szolgáló kereskedelmi központot hozzanak létre. Végül a brčkoi polgármesterségnek az 1997 május 12.-ei döntése alapján a NATO-vezetésű SFOR misszió segítségével 45 hektárt mentesítettek aknától, és ott az Arizona Piacot hozták létre. Az a piac rövid idő alatt népszerűségre tett szert a volt Jugoszlávia területén, és üzleti találkozókra is teret adott. Idő múltán a legnagyob piac lett a Balkánon, és  gyors iramban nőtt   a kereskedelmi volumen. Egyes becslések szerint, néha a kereskedés értéke elérte az öt millió eurót az Arizona piacon. Napi több ezer ember látogatott ki a piacra. Hétvégén pedig több tízezer ember megfordult a piacon. Az Arizona Piacnak a geopolitikai elhelyezkedése biztosította a népszerűséget. Az Oraşye-Tuzla autópálya mentén, a bosznia-hercegovinai-szerbiai-horvát hármas határtól 20 kilométerre található Arizona egy nemzetközi piacra emlékeztet. Másrészről a piaci kereskedelmet nem regisztrálják, több áru olcsóbban vásárolható meg az Arizona Piacon, ahol mindenki talál magának megfelelőt. 

Az Arizona Piacon lebonyolított kereskedelem volumene napról napra bővült, az pedig felkeltette a maffia érdeklődését is. A békeprojektként indult piac az egyik jelentős központjává vált a nem regisztrált gazdasági tevékenységeknek, a kábítószer-csempészetnek és a prostitúciónak. A hamisított alkoholos italokat készítették, az ellopott autókat adták el, röviden törvénytelen tevékenységek folytatására teret adott. Idővel minden kijött a medréből az Arizona Piacon, azért a brčkoi nemzetközi közösség képviselői a piac újjáépítését határozták el. Annak kapcsán 2001-ben az olasz és a bosznia-hercegovinai tőkéből álló “Italprojekt” nevet viselő vállalatot megbízták a piac korszerűsítésével, és üzemeltetésével. Jóllehet a tulajdonhoz kapcsolódó jogi kérdések, a  közlekedési kérdések stb probléma késleltette a terv végrehajtását,   az Italproject 2004-ben szerződésszerűen teljesítette a szerződésből eredő kötelezettségeit. Annak alapján 40 ezer 492 négyzetméteres  munkaterület épült, közel kétezer ötszáz üzletemberrel és kereskedővel szerződéseket kötöttek az új munkaterület használatára vonatkozóan. Még nem sikerült a kereskedelmi tevékenységek nyilvántartása, holott törvényes kereskedelmi tevékenységeket folytatnak. Az Arizona Piac újjáépítésének második és hármadik fázisán a tervezett szállodák, mesterséges tavak, óvodák, lakások stb beruházások végrehajtása esetén Arizona városkává vált volna. Pedig az adók árakba való beépülése, a nem regisztrált gazdasági tevékenységek elleni küzdelem, a versengő piac megteremtése, az adósságtól szenvedő fogyasztók stb okból veszített népszerűségéből az Arizona. Azért felfüggesztették a piac újjáépítésére vonatkozó tervet. A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság, és a 2014-ben történt árvíz, valamint új bevásárlóközpontok hatására sok eladó üzlethelyiség van az Arizonában. Tovább folytatódnak a kereskedelmi tevékenységek az Arizonában. Horvátországból, Szerbiából, Montengeróból, és Szlovéniából mennek vásárolni. Bosnyák, szerb és horvát kereskedők mellett, kínai, török és albán kereskedők is üzletet bonyolítanak le az Arizonában.Még több hír