Nemzeti Projektek a védelemben(3)

Törökország egy jelentős dimenzióba lépet át a pilóta nélküli repülőgépek technológiájában.

Nemzeti Projektek a védelemben(3)

Törökország a terrorizmus elleni küzdelem keretében önmegsemmisítő csapások végrehajtására képes drónokat akart vásárolni az USA-tól, azonban az Egyesült Államok nem adta el őket. Törökország mára már megkezdte az első hazai kamikaze pilóta nélküli repülőgépeinek, az Alpagu és Kargu, valamint a felderítési célra szolgáló Togan gyártását és alkalmazását is.  

 

Tarkan Zengin, a Török Harb-İş Szakszervezet oktatási igazgatójának témával kapcsolatos elemzését nyújtjuk önöknek.

 

Törökország az utóbbi években figyelmet keltett a védelmi szektorban gyártott új hazai termékeivel. A filmiparban légi felvételeket készítő „drónokat” immár számos területen használják. Ennek keretében a terrorizmus elleni küzdelem során számos előnnyel rendelkező drónokat vagy pilóta nélküli repülőgépeket a hazai lehetőségeinknek megfelelően gyártjuk. Törökország a terrorizmus elleni küzdelem érdekében önmegsemmisítő támadások végrehajtására képes drónokat akart vásárolni az USA-tól, azonban az Egyesült Államok nem adta el őket. Meglepő volt, hogy az USA ezeket a terrorizmus elleni küzdelemben olyannyira hatásos eszközöket nem adta el a stratégiai partnereként szolgáló Törökországnak. De ezt a helyzetet országunk új lehetőséggé változtatta és megkezdte a hazai drónjai gyártását és használatát. Törökország saját emberi erőforrásaira és hazai lehetőségeire támaszkodva megkezdte e nemzeti termékének sorozatgyártását. Sőt, az, hogy több ország is érdeklődni kezdett ezeknek a termékeknek a megvásárlása iránt, fontos mutatója annak, hogy mekkora sikert ért el Törökország ebben a témában. Törökország egyike annak a 3 országnak a világon, amely képes az efféle „kamikaze pilóta nélküli repülőgépek” gyártására.

 

Törökország egy jelentős dimenzióba lépett át a pilóta nélküli repülőgépek technológiájában. Törökország áttért az égbolt új katonáinak számító „kamikaze felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépek” sorozatgyártására és biztonsági erői megkezdték azok használatát. Beszéljünk az STM által fejlesztett és gyártott három hazai pilóta nélküli repülőgépről. Ezek az ALPAGU (Autonóm Taktikai Csapásmérő Rögzített Szárnyú Drón), a KARGU (Autonóm Forgó Szárnyú Csapásmérő Drón) és a TOGAN (Autonóm Forgó Szárnyú Felderítő Drón Rendszer). Az STM (Védelmi Technológiák Mérnökségi és Kereskedelmi Részvénytársaság) a Török Fegyveres Erőknek (TSK) és a Védelmi Ipari Államtitkárságnak (SSM) a rendszer mérnökség, technikai támogatás, projekt irányítás, technológia transzfer és hasonló feladatainak a megvalósítása céljából létrehozott intézmény, amely a Védelmi Ipari Végrehajtó Tanács határozatával jött létre.

 

Törökország első hazai kamikaze és felderítő drónjait 2017 novembere óta kezdték meg átadni a Különleges Erők Parancsnokságának és a Haditengerészeti Parancsnokságnak. A hazai kamikaze pilóta nélküli repülőgépként szolgáló Kargut az afrini Olajág Hadművelet során vetették be. Az előle menekülő 5 fős terrorista sejtet követő Kargu annál a pontnál, amikor a legközelebb került a PKK terroristákhoz, felrobbant és ezzel ártalmatlanította a célcsoportot. A Kargunak köszönhetően a különleges erők legénysége a terroristákat 5 kilométeres távolságból iktatta ki. Afrint követően ez az eszköz jelenleg a Kandilban található terroristák rémálmává vált.

 

ALPAGU (Autonóm Taktikai Csapásmérő Rögzített Szárnyú Drón)

A hazai drónok napjaink legerősebb harci eszközei közé tartoznak az aszimmetrikus háború és a terrorizmus elleni küzdelem hadműveletei során. Az ALPAGU jelentése az, hogy „az ellenséget egyedül megtámadó vitéz”. Egyetlen katona is képes a szállítására. A célpontjait követve képes arra, hogy végrehajtsa az ellenséges egységek ártalmatlanításának feladatait.

 

Az eszközt gyártó STM szerint ezek a jármű néhány technikai jellemzői: Felderítő, nyomon követő és kis méretarányú fenyegetéseket ártalmatlanítani képes rögzített szárnyú hazai csapásmérő drón. Az Alpagu sajátos és valós idejű képrögzítési és mély tanulási algoritmusaival az álló vagy mozgó célpontok ellen is hatékonyan bevethető.

 

KARGU (Autonóm Forgó Szárnyú Csapásmérő Drón)

A Kargu név jelentése „hegy tetején lévő megfigyelő torony” vagy „karvaly”. Forgó szárnyú „kamikaze fegyveres drón” néven is nevezik. Az eszközt gyártó STM szerint ezek a Kargu néhány technikai jellemzői: Kargu, autonóm módon vagy távolról irányítva működtethető, forgó szárnyú hazai csapásmérő drón. Rendszer; „Csapásmérő Forgó Szárnyú Drón” és „Helyi Kontroll Egység” összetevőkből áll. A Kargu nappal és éjszaka is képes az aktív műveletekre. Az önmegsemmisítés képessége mellett arra is be lehet állítani, hogy a levegőben semmisítse meg magát.

TOGAN (Autonóm Forgó Szárnyú Felderítő Drón Rendszer)

A Togan a nevét az éles szemeivel jó megfigyelésre képes és erős szárnyaival a levegőben köröket leírni tudó sólyomról („doğan”) kapta. A gyártó STM szerint ezek a Togan néhány technikai jellemzői: Általános célú felderítésre és megfigyelési feladatok ellátására tervezték. Különleges feladattervezési szoftvere, autonóm intelligenciája és manőverezési képességei a legfigyelemreméltóbb tulajdonságai. A Togan önállóan vagy távolról irányítható, egy személy által hordozható és használható több rotoros forgó szárnyú hazai drón.

Ezek a hazai pilóta nélküli repülőgépeink nem adnak menekülési lehetőséget a terroristáknak. Képesek arra, hogy kifüstöljék a terroristákat a legapróbb odúkból is és ártalmatlanná tegyék őket. Az Alpagu és a Kargu kevesebb, mint 1 perc alatt felkészíthető és elindítható. Személyek elleni lőszerekkel ellátva a célpontra repülve óránkénti 120-140 km-es sebességet érnek el. A rajtuk lévő lőszerek 20 négyzetméteren belül az összes célpontot megsemmisítik. Törökország ezekkel a hazai termékekkel továbbra is az összes terrorszervezet rémálma lesz.

  Tarkan Zengin, a Török Harb-İş Szakszervezet oktatási igazgatójának témával kapcsolatos elemzését nyújtottuk át önöknek…

                          Még több hír