Napirendi Elemzés (37)

A SETA (Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatási Alapítvány) kutató-írója, Can ACUN elemzése.

Napirendi Elemzés (37)

Annak ellenére, hogy négy hónap telt el az iraki választások óta, még nem sikerült kormányt alakítani. Folytatódnak az iraki pártok koalíciós és kormányalapítási törekvései. A legtöbb szavazatot kapott Mukteda es-Sadr vezette Sairun mozgalom fontos lépéseket tett a kormányalakításért. A kormányalakítás érdekében a Mukteda es-Sadr vezette Sairun mozgalom, az iraki miniszterelnök, Haidar Al-Ibadi vezette Naszr, az Ammar Hekim vezette Hikmet és az Iyad Allavi vezette Szülőföld Koalíció négyes szövetséget jelentett be. Emellett egyes szunni pártok és a kurd Új Generáció Mozgalom is csatlakoztak a koalícióhoz. Azonban az iraki új kormánykabinet létrehozása érdekében 2. ülését tartó parlament szeptember 15-re halasztotta az ülést, mivel nem érték el a kellő képviselőszámot. Nuri Al-Maliki volt iraki miniszterelnök és a Jogállami Koalíció vezetője és a Fetih Koalíció vezetője, Hadi Amiri is bejelentette, hogy közös koalíciót hoznak létre. Az iraki alkotmány szerint a legnagyobb koalíciót bízzák meg a kormányalapítással, s leginkább a Sadr vezette koalíció esélyes a győzelemre.

A SETA (Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatási Alapítvány) kutató-írója, Can ACUN elemzése.

Az iraki alkotmány szerint az új kormány alakításához a parlament első ülésén választani kell a szunniták közül egy országgyűlési elnököt. A jelöltek között van Anbar kormányzójaMuhammed el-Halbusi, Usame en-Nuceyfi köztársasági elnökhelyettes, valamint Muhammed Tamim, Reşid el-Azavi, Ahmed Cuburi és Talal ez-Zubayi. 

Irakban a kormányalakítást számos külső és belső tényező befolyásolja. Az iraki számos különböző csoport között politikai, felekezeti és etnikai különbségek vannak. Emellett az USA és Irán közötti versengés is befolyásolja az iraki politikát. Az Irán támogatta volt miniszterelnök, Nuri el-Maliki és a Hasdi Sabi szervezetből létrehozott Fetih Koalíció fontos szerepet játszik az iraki politikában. A Hasdi Sabi katonai formáció, s katonai erőt ad az Irán támogatta koalíció politikai erejéhez. A libanoni Hezbollah-hoz hasonló formációval próbálja Irán biztosítani iraki befolyását.

Másrészt az Egyesült Államok is azon van, hogy korlátozza Iránt Irakban.  Az Egyesült Államok mostanáig a Mukteda es-Sadr vezette Sairun mozgalom, az iraki miniszterelnök, Haidar Al-Ibadi vezette Naszr, az Ammar Hekim vezette Hikmet és az Iyad Allavi vezette Szülőföld Koalíció alkotta négyes szövetséget támogatta, ám különösen Mukteda es-Sadr Egyesült Államokkal kapcsolatos kedvezőtlen nyilatkozatai azt sugallják, hogy ez a kapcsolat sem felhőtlen.

Irakban a kormányalakításra vonatkozó erőfeszítéseket fontossá tévő másik tényező Törökország terrorellenes küzdelme. Az Irakban a PKK terrorszervezet ellen hadműveletet folytató Török Fegyveres Erők ellenőrzés alá vonják a PKK központjait és hadiszállásait. Emellett Szindzsarban célzott műveletek folynak a PKK terror szervezet ellen. A terrorszervezet állítólagos térségi parancsnokát a török hírszerzés és a Török Fegyveres Erők közös hadművelete eredményeképpen hazai gyártású drónnal sikerült ártalmatlanná tenni.

Irakban a kormányalakításra vonatkozó erőfeszítések potenciálisan befolyásolhatják Törökország terrorellenes küzdelmét is. Ha kormány alakul Irakban, a Törökország és Irak közötti diplomáciai tárgyalások kiterjedhetnek a PKK elleni hadműveletekre is. Törökország különösen annak érdekében gyakorolhat nyomást, hogy az iraki központi kormány lépjen a PKK terrorszervezet anyagi forrásai és szindzsari szervezete ellen.

 Még több hír