Napirendi Elemzés (39)

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő közös sajtótájékoztatót tartott Szocsiban rendezett kétoldalú tárgyalásuk után.

Napirendi Elemzés (39)

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő közös sajtótájékoztatót tartott Szocsiban rendezett kétoldalú tárgyalásuk után. A két vezető közös közleménye szerint egyetértenek az idlibi harcmentes övezet témájában. Ugyanakkor a kritikus csúcstalálkozó után az orosz védelmi minisztérium közleményében kijelentette: nem fognak hadmozdulatot indítani Idlibben.A SETA (Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatási Alapítvány) kutató-írója, Can ACUN elemzése.Az egyezménnyel Törökország hatalmas sikert ért el. Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök eltökélt kiállása az idlibi ügy mellett, és teheráni ragaszkodása a tűzszünethez megmutatta, hogy ugyanakkor ő is a fronton van. Az utóbbi napokban a Török Fegyveres Erőkfontos átcsoportosításokat végzett Idlibben. Törökország 12 megfigyelőpontjára számos páncélos járművet, tankot és csapatot irányítottak. Törökország megmutatta Oroszországnak, Iránnak és az Aszad-rezsimnek eltökéltségét, valamint a katonai lépések a fronton is eredményt hoztak. Oroszország Szocisban komoly visszalépést tett. Oroszország, Irán és az Aszad-rezsim átfogó katonai hadműveletet akart végrehajtani Idlibben. Különösen Cisr Sugur és Észak-Hama bombázása és az iráni milíciák őrjáratai fokozták a nyomást.

Tehát az, hogy Törökország megakadályozta a hadműveletet a térségben, a török nemzetbiztonság és Szíria jövője szempontjából is nagyon fontos. Ami a legfontosabb, Törökország erőfeszítéseivel 3 millió civil életét őrizték meg, és hatalmas menekülthullámot akadályoztak meg. Gratulálni kell Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnöknek, a Török Fegyveres Erőknek és a hírszerzésnek ehhez a sikerhez. Megakadályoztak egy humanitárius válságot a világ által is aggodalommal figyelt térségben.

Az Oroszországgal Szocisban kötött egyezmény értelmében a harcmentes övezetből a szélsőséges elemeket és a nehéz fegyvereket minden félnek ki kell vonnia. Ebben nagy felelősség hárul Törökországra és Oroszországra is. Oroszországnak a síita milícia, Törökországnak a Heyet Tahrir us-Sam szervezet esetében kell megoldást találnia.

Törökország és Oroszország a 15-20 km mélységű harcmentes övezet létrehozásának garantőrei, ugyanakkor koordinált független őrjáratokat is végeznek. Törökország és Oroszország az asztanai folyamat keretében létrehozott harcmentes övezeteket is felügyeli, és a két ország drónjai megfigyelés alatt tartják azokat. A harcmentes övezetekben a szíriai ellenzék és a rezsim is megőrzi felügyelt területeit és jelenléte, s a nehéz fegyvereket kétoldalúan kivonják a frontról.

A létrejött egyezmény szerint a stratégiai fontosságú M4-es és M5-es utakat biztosítják és újra megnyitják a kereskedelem előtt. A Latakiját és Damaszkuszt Aleppóval összekötő M4-es és M5-es utak kiemelten fontosak a szíriai gazdaság szempontjából.

A Törökország és Oroszország közötti szerződés kedvezően befolyásolja a török terrorellenes küzdelmet is. Ezért akarták a PKK/YPG terroristái feladni az idlibi hadműveletet és nyomást gyakorolni Afrinra. Az egyezmény ezt a fenyegetést is megakadályozta. Valamint, azzal együtt, hogy az idlibi hadműveletet is megakadályozta, Törökország várhatólag hatékonyabban tud fellépni a PKK/YPG jelentette fenyegetés témájában.

A SETA (Politikai, Gazdasági és Társadalmi Kutatási Alapítvány) kutató-írója, Can ACUN témába vágó elemzését mutattuk be.Még több hír