A világ legklasszabb negyedeiből állított össze toplistát a Time Out utazási magazin

A világszerte meglátogatott helyszínek között Kadıköy a 43. helyen szerepel.

A világ legklasszabb negyedeiből állított össze toplistát a Time Out utazási magazin

A brit központú Time Out utazási magazin kiadta a világ 50 legklasszabb negyedének listáját. A világszerte meglátogatott helyszínek között Kadıköy a 43. helyen szerepel. A magazin dolgozói nemcsak a helyi Time Out szerkesztők véleményét kérték ki a lista készítésekor, hanem 15.000 ember részvételével közvélemény-kutatást is tartottak.

A Time Out cikke szerint a listán olyan helyek szerepelnek, ahol a látogató „nem érzi magát turistának, hanem úgy jár-kel, eszik, iszik, mintha helybéli lenne”.


„KADIKÖY NÉPSZERŰBBÉ VÁLT AZ ELMÚLT PÁR ÉVBEN”

A lista 43. helyén szereplő Kadıköyről a cikk azt írja: az Isztambul ázsiai oldalán, a Márvány-tenger partján fekvő negyed népszerűbbé vált az elmúlt pár évben. Százával nyitottak a kávézók, éttermek, bárok, stúdiók és boltok, s különösen azok számára javasolják, akik nyugodt helyről akarják szemlélni a város európai oldalát.


Pikniket javasolnak a szabadban

A magazin olvasóinak Kadıköyben Haydarpasában borozó látogatását, a Kadife utcában élőzenés bár látogatását, s a modai tengerparton pikniket javasol.

A lista első 3 helyszíne a spanyol főváros, Madrid Embajadores negyede, a dél-koreai főváros, Szöul Euljiro negyede, s Kolumbia Antigua régiójának fővárosában, Medellinben a Nueva Villa de Aburrá negyed. Negyedik helyen a görög főváros, Athén többségében bevándorlók lakta Metaxourgeio negyede áll.


 

A LISTA ELSŐ 10 HELYEZETTJE

1. Embajadores, Madrid-Spanyolország

2. Euljiro, Szöul-Dél-Korea

3. Nueva Villa de Aburrá, Medellin-Kolumbia

4. Metaxourgeio, Athén-Görögország

5. Princípe Real, Lisszabon-Portugália

6. Strasbourg-Saint-Denis, Párizs-Franciaország

7. Neukölln, Berlin- Németország

8. Yanaka, Tokió-Japán

9. Highland Park, Los Angeles-USA

10. Fitzroy, Melbourne-Ausztrália

 

Kadıköy Isztambul Márvány-tengerre néző, központi negyedeinek egyike. Kadiköy Isztambul meghódítása előtti neve Kalkedonya volt, utána az isztambuli kádit nevezték ki vezetőjének, s erről kapta nevét.

A nap minden órájában eleven Kadıköy nem annyira műemlékeiről, mint bevásárló- és szórakoztató-utcáiról híres.


Haydarpaşa pályaudvar

Régen, mikor nem volt más közlekedési eszköz, Anatóliából vonattal érkeztek Isztambulba, mely a Haydarpasa pályaudvarra futott be. A régi török filmek elmaradhatatlan helyszíne a bagdadi és hidzsazi vasútvonalak kiindulópontja is.

A pályaudvar még mindig a város egyik leglátványosabb épülete, építése II. Abdulhamid szultán idején kezdődött. Az 1906-1908 között épült épületet Otto Ritter és Helmuth Cuno német építészek építették. Névadója III. Szelim egyik pasája, Haydar. A Haydarpasa pályaudvar többször vált tűz áldozatává, legutóbb 2010-ben gyulladt ki, amikor teteje és legfelső szintje használhatatlanná vált.


Moda kikötő és Yoğurtçu Park

Kadıköy látványosságai között első helyen áll a Moda kikötő és a park, különösen hétvégén érdemes élvezni a tengeri levegőt és a sétát anélkül, hogy Isztambult el kellene hagynunk.

Talán legszebb a kilátás a Moda teázóból, ahol a tea vagy kávé mellett páratlan napnyugtát és tengeri kilátást csodálhatunk meg. Közvetlenül mellette játszótér is található. A bejáratnál az árusoktól szimitet vagy pogácsát vásárolva akár meg is reggelizhetünk.


Kadıköyi halpiac

Kadıköy legelevenebb és legzsúfoltabb utcája, ahol minden megtalálható. Egymás mellett sorakoznak a halak, sajtok, savanyúságok, pékáruk boltjai, s emellett rengeteg étterem is található.


Kadıköy Bahariye utca

Kadıköy bevásárlóközpontja, ahol számos márka megtalálható. Különösen napközben nagyon zsúfolt, az üzletek mellett kávézók és éttermek is várják a látogatókat.


Kadıköy Művészek utcája

Kadıköyben egy egész utcát különítettek el a művészek számára. Itt sétálgatva otthonunk feldíszítésére alkalmas szép képeket találhatunk.Még több hír