A Heti Kommentárunk (1)

Az elmúlt 2 hétben zajló figyelemre méltó események fontos kockázatokat és lehetőségeket rejtenek a két ország kapcsolatai szempontjából.

A Heti Kommentárunk (1)

Az S-400 – F35 ügy és a Szíriában kialakuló új dinamika is jelentősen befolyásolja a kommunikációs és koordinációs kapcsolatok jövőjét.

Az elmúlt években hullámvölgyek követik egymást a török-amerikai kapcsolatokban. Az elmúlt 4 évben főleg a YPG és számos egyéb krízis formálta kapcsolatok az elmúlt 2 hétben újabb fordulóponthoz érkeztek. Először az S400 válság 2019-es kapcsolatokat meghatározó pontján az amerikai kormány nyilatkozott a Patriot rendszerek eladásáról. Ez a helyzet önmagában sok ismeretlent rejtett. A külügyminisztérium közleménye után a két fél között alkudozás kezdődik technikai és pénzügyi kérdésekben. Azt azonban nem tudni, hogy ez az üzlet az Egyesült Államok Törökország S-400 vásárlásával kapcsolatos elvárásainak eredménye-e. ha az amerikai kormány azt szabja meg a Patriotok eladásához feltételül, hogy Törökország többet nem vásárolhat S400 rendszert, az újabb feszültséget szülhet a két ország között. Továbbá az utóbbi időben a Törökország által megvásárolt F35 harci gépek átadásának az S400 rendszerhez kötésére vonatkozó nyomás eredményeképpen, ha az amerikai kormány ilyen döntést hoz, az a feszültség újabb dimenzióit jelentheti.

Az S400 rendszerek kapcsán lehetséges újabb probléma az Egyesült Államokban néven ismert, és az Oroszországgal folytatott hadiipari együttműködést is magába foglaló területeken kapcsolatokat kialakító országokkal szembeni megszorítások életbe lépése nyomán bontakozhat ki. Ilyen helyzetben a két ország között főleg a hadiipar területén alakulhat ki nehéz időszak. Törökország S400-asokkal kapcsolatos eddigi nyilatkozatai ellenére az Egyesült Államok vonatkozó elvárásai azt mutatják, hogy a washingtoni kormány nem érti teljesen Törökország nemzetközi biztonsági aggodalmait.

A Partiot-döntés után az amerikai kormány újabb fontos nyilatkozatot tett arról, hogy katonáit kivonja Szíriából. Bár ez a döntés korábban is napirenden volt, erős megrázkódtatást okozott az Egyesült Államokban. Először Mattis védelmi miniszter, majd az ILIÁ elleni Török Köztársaság felelőre, McGurk mondott le. Trump elnök döntése fontos lehetőségeket teremtett a két ország közötti kapcsolatokban. Az ILIÁ elleni együttműködést megerősítő együttműködés és az Egyesült Államok kivonulása a térségből a Törökországgal való együttműködésben középtávon az együttműködés fontos területeit hozhatja létre. Azonban a döntés alkalmazásában az elégtelen együttműködés Törökországgal és a kölcsönös elvárásokban meglévő véleménykülönbség komoly feszültséget is szülhet. Ezen a ponton fontos kockázatot jelent a térségben katonai értelemben aktívan jelen lévő államokon kívüli más, a térségi biztonságra és stabilitásra komoly veszélyt jelentő terrorszervezetek jelenléte. Különösen a YPG ássa alá a két ország együttműködésének alapjait, és hozhat kritikus eredményeket. E kockázatok ellenében kritikus fontossággal bír a két ország közötti nyílt együttműködés, a műveletek összehangolása és a két főváros közötti egészséges és hatékony kommunikációs csatorna létrehozása.Még több hír