A dollár beváltására szólított fel Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan arra hívta fel a törököket, hogy váltsák be valutájukat…

A dollár beváltására szólított fel Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan arra hívta fel a törököket, hogy váltsák be valutájukat…

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök Bayburtban értékelte a valutaárfolyamok mozgását:

„A dollár és hasonlók nem keresztezhetik utunkat, ne aggódjanak. Ami a párna alatt van, a dollárt, eurót, aranyat, hasonlókat menjenek be a bankjainkba, és váltsák át török lírára! Ez egy nemzeti, országos küzdelem! Ez lesz nemzetünk válasza azoknak, akik gazdasági háborút hirdettek ellenünk” - mondta a köztársasági elnök, aki azt is hozzátette:

„Egyes országok minden Törökországot érintő ügyben a puccsistákat védelmezik, a terroristákat éltetik, nem ismernek sem törvényt, sem jogot. Ennek a gonoszságnak egy dimenziója a gazdaságunkat az elmúlt napokban érő kellemetlenségek is.

De minden kedvezőtlen lehetőségre felkészültünk.

Akik a kezeiket dörzsölik a valutaárfolyamok, kamatok, fenyegetések láttán, ne örvendezzenek feleslegesen! Törökországnak sem a makroökonómiai adatokban, sem a termelőerőben, sem a foglalkoztatottságban vagy a bankrendszer terén nincsenek hiányosságai, s így vagyunk kitéve a mesterséges pénzügyi bizonytalanság hullámainak.

A rendkívül alapvető véleménykülönbségekre épített támadások oka egyértelműen különböző. Az ilyen hozzáállású országok olyan károkozásig jutottak, ami mellett kapcsolatainkat helyrehozni lehetetlen. De biztosak lehetnek abban: azok, akik apró előnyöket hajszolnak annak árán, hogy elveszítik Törökországot, holnap nagyon meg fogják bánni!”

A köztársasági elnök azt is hangsúlyozza, hogy nincs bennük ellenséges hozzáállás egyetlen országgal szemben sem:

„Próbálunk minden országgal együttműködni abban, ami a mi érdekeinknek is megfelel, s ha eltér a véleményünk, azt is tárgyalások útján oldani meg, de ha arra kerül sor, hogy sarokba akarják szorítani Törökországot, és a szuverenitásunkra törnek, az más dolog. Már ne is haragudjanak, de ettől a ponttól nem engedhetünk senkinek, és nem is fogunk engedni!”

Ez a nemzet nem fél a tankoktól, ágyúktól, golyóktól, nem fog félni az ilyen fenyegetésektől sem. Akik másképp gondolják, azok egyáltalán nem ismerik ezt a nemzetet.

Irántól Oroszországig, Kínától egyes európai országokig rengeteg helyen az alternatívák témájában számos ügy véghezvitelének küszöbén állunk” - mondta a köztársasági elnök.

 Még több hír