Török Filmhét a Yunus Emre Intézet szervezésében

A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Filmművészeti Főigazgatóságának támogatásával az év folyamán a világ különböző pontjain fog Török Filmhetet tartani a Yunus Emre Intézet (YEE)

Török Filmhét a Yunus Emre Intézet szervezésében

A Filmművészeti Főigazgatóság tapasztalataival megvalósuló program célja, hogy különösen az értelmiségiekhez és a fiatal egyetemistákhoz vigye közelebb a török kultúrát.

A rendezvény hozzá fog járulni ahhoz, hogy a török filmművészetet is bemutassa a mozik szerelmeseinek egy olyan időszakban, amikor a török tv sorozatok exportja rekordokat dönt és az egész világon nagy lelkesedéssel követik őket. A minden évben bővülő programmal jelentkező Török Filmhét az összes országgal meg fogja ismertetni a török filmművészetet.

A program során Zágrábban (Horvátország), Ammanban (Jordánia), Bejrútban (Libanon), Budapesten (Magyarország), Bukarestben (Románia), Kazanyban (Tatárföld), Londonban (Nagy-Britannia), Rabatban (Marokkó), Teheránban (Irán), Bécsben (Ausztria) és Varsóban (Lengyelország) ismertetik meg a külföldi mozirajongókkal a török filmművészet felejthetetlen alkotásait, valamint rövidfilmeket is be fognak mutatni.

A rendezvénysorozaton keresztül azt is célul tűzik ki, hogy a filmvetítések mellett lehetőség nyíljon a tartalmas kulturális interakciók biztosítására is, színészekkel, rendezőkkel, forgatókönyvírókkal és producerekkel való találkozókra, beszélgetésekre, műhelymunkákra, a török konyha megismertetésére, moziplakátok és kellékek kiállítására is.

A Török Filmhét első eseménye ma kezdődik Zágrábban. A város történelmi Virág terén található Európa moziban május 27-ig 10 régi és új török filmet fognak bemutatni.

A hét során bemutatandó filmek között helyet kap majd Can Ulkay "Ayla", Derviş Zaim "Balık", Burak Aksak "Bana Masal Anlatma", Reha Erdem "Korkuyorum Anne", és Ümit Köreken "Mavi Bisiklet" című filmje is.

A zágrábi Török Filmhét az "Ayla" című film bemutatásával kezdődik és a filmhét minden vetítése ingyenes lesz.Még több hír