Ártott a tűzszünetnek az amerikai támadás

Ártottak az Oroszországgal szeptemberben kötött tűzszüneti egyezménynek országa szíriai katonák ellen végrehajtott támadásai, vallotta be John Kerry amerikai külügyminiszter

Ártott a tűzszünetnek az amerikai támadás

Ártottak az Oroszországgal szeptemberben kötött tűzszüneti egyezménynek országa szíriai katonák ellen végrehajtott támadásai, vallotta be John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikai Béke Intézet konferenciáján felszólaló Kerry elmondta: mivel a szíriai katonákra támadták, úgy hiszi, hogy Oroszország nem vette komolyan, hogy Washington a tűzszünet keretében különbséget tesz a mérsékelt felkelők és a terroristák között.

„Egy ideig úgy tűnt, hogy a tűzszünetet alkalmazni fogják, azonban az egyezmény 5. napján 70 szíriai katonát bombáztunk, és az oroszok azt hitték, hogy nem vesszük komolyan, az Al-Nuszrát támogatjuk, és nem akarunk különbséget tenni a mérsékelt felkelők és a terroristák között. Később egy segélykonvojt is támadás ért, és az egyezmény kútba esett” - mondta Kerry.

Kerry azzal érvelt, hogy Barack Obama amerikai elnök hivatali ideje alatt előrelépés történt az Oroszországgal való kapcsolatukban, és a feszültségek ellenére Washington fontos kérdésekben való megegyezésre teremtett alapot Oroszországgal, a szíriai vegyi fegyverek eltávolítása és a párizsi egyezmény betartása mellett egyéb témákban is együttműködtek.

Az USA vezette nemzetközi koalíció szeptember 17-én, Dajr Az-Zor közelében intézett légitámadást a szíriai hadsereg állása ellen, melyben 62 katona meghalt, és legkevesebb 100 megsebesült.

Az USA védelmi minisztériuma „az emberi tényezőből fakadó tévedésnek” nevezte a támadást.Még több hír