Elnökké választása óta először tartott sajtókonferenciát Trump

Donald Trump mintegy egyórás tájékoztatón gazdasági elképzeléseiről és vállalatbirodalma jövőjéről beszélt, valamint többször is reagált az Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól szóló hírekre, az orosz hackertámadásokra.

Elnökké választása óta először tartott sajtókonferenciát Trump

    A megválasztott elnök ezután először bejelentette, hogy David Shulkint jelöli a veteránügyi minisztérium élére, majd szólt a gazdaság megélénkítését célzó néhány gazdasági tervéről. Felidézte, hogy a napokban már fontos tárgyalásokat folytatott a kínai Alibaba internetes óriáscég elnök-vezérigazgatójával, Jack Maval, valamint a francia Bernard Arnault-val, a luxuscikkeket gyártó és forgalmazó LVMH elnökével, s mindkét üzletember nagy beruházásokat és munkahelyteremtést ígért az Egyesült Államokban. "Én leszek minden idők legnagyobb munkahelyteremtője" - fejtegette Trump, s a gazdaság nagyon nagy arányú fellendítését ígérte.
    Kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, hogy cégbirodalmát teljes egészében átadja két fiának, s ő egyáltalán nem vesz részt az ügyek bonyolításában, még konzultálni sem fog a fiaival, s amíg ő az Egyesült Államok elnöke, addig a cégek tartózkodnak attól is, hogy külföldi üzleteket kössenek. Ügyvédnője ezután felolvasta a cégátadás részleteit is, bejelentve, hogy Donald Trump az eddigi valamennyi üzleti érdekeltségét már elhelyezte, vagy elhelyezni készül egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőben.

    Trump az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény azonnali visszavonását és új egészségbiztosítási törvény beterjesztését ígérte, ezzel  - mint mondta - nem akar várni, amint a szenátus megszavazza az egészségügyi tárca általa jelölt vezetőjét, rögtön beterjesztik az új törvénytervezetet. Hasonlóképpen nem akar várni az amerikai-mexikói határra ígért fal építésével. Megerősítette: beiktatása után azonnal egyeztetni kezd az építkezésről, a fal megépül, és költségeit Mexikó állja majd, akár adók, akár közvetlen finanszírozás formájában.

    A sajtóértekezleten a legnagyobb érdeklődést az Oroszországhoz fűződő viszony váltotta ki, s a legtöbb kérdés a Putyinhoz fűződő várható viszonyt, valamint az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokat feszegette.
    Donald Trump elismerte, hogy Oroszország valószínűleg belekeveredhetett az amerikai választási folyamatba, de leszögezte: más országok és más személyek is intéztek hackertámadásokat amerikai rendszerek ellen.

    Trump kijelentette:  bár előny lehet, hogy Putyin elnök állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki majd az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki viszont, hogy sikerül megtalálni a hangot Moszkvával. Leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekkonfliktusokhoz vezethetne. 
    

Forrás: MTIMég több hír