Rex Tillersont hallgatták meg a szenátusban

Veszélyesnek nevezte Oroszország törekvéseit szenátusi meghallgatásán Rex Tillerson kijelölt külügyminiszter és leszögezte, hogy mindaz, amit a közelmúltban Oroszország tett, szembemegy az Egyesült Államok érdekeivel.

Rex Tillersont hallgatták meg a szenátusban

     A washingtoni szenátus külügyi bizottságában szerdán helyi idő szerint reggel kezdődött Tillerson várhatóan két napig tartó meghallgatása. 
    A 64 éves texasi üzletember, aki korábban az ExxonMobil elnök-vezérigazgatója volt, írásban rögzített nyilatkozatot olvasott fel a világpolitikáról s benne Amerika helyéről és szerepéről alkotott álláspontjáról. A nyilatkozat tartalma lényegében azonos volt azzal, amit a hatalomátadást bonyolító Trump-csapat még kedden este kiszivárogtatott. 
    Tillerson hangsúlyozta: Oroszország, miközben a nemzetközi színtéren keresi a módját annak, hogy megbecsülést szerezzen magának, olyan cselekedetekbe bocsátkozott, amelyek szembemennek az amerikai érdekekkel. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok NATO-szövetségeseinek van okuk aggodalomra az orosz expanzív politika miatt, s később - Robert Menendez, demokrata párti szenátor kérdésére - leszögezte, hogy egyetért azon megállapítással, miszerint a Krím bekebelezése törvényellenes volt és sérti a nemzetközi jogot is. 
    Nyilatkozatában a külügyminiszter-jelölt "korrekt megállapításnak" mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tudott a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozási erőfeszítésekről. 

Rex Tillerson kijelentette:„Ismét együtt kell dolgoznunk Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnökkel, Törökország már nagyon régről NATO-szövetségesünk. Aggasztották az USA hiányosságai a térségben, így Oroszország felé fordult. Oroszország azonban nem tartós szövetséges. Egyértelműen meg kell mutatni, hogy Oroszország azonban nem tartós szövetséges. Törökország szövetségese az USA” - mondta.

    A meghallgatás elején három szenátor és Robert Gates volt védelmi miniszter mutatta be Tillersont: John Cornyn texasi szentáor szerint a külügyminszter-jelölt "egyedülállóan alkalmas" az amerikai diplomácia iránytására, Ted Cruz, texasi republikánus politikus szerint az Egyesült Államoknak olyan külügyminiszterre van szüksége, aki tisztában van azzal, hogy "Amerika kivételes küldetéssel rendelkezik", Sam Nunn, volt demokrata párti szenátor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Amerika értékrendje különbözik Oroszországétól. Robert Gates azt találta fontosnak leszögezni, hogy Tillerson vállaletvezetői tapasztalatai segíthetnek jövendő feladatai ellátásában.

Forrás: MTIMég több hír