Államfőválasztást tartanak Csehországban

Az elnökválasztás első fordulóját tartják pénteken és szombaton Csehországban.

Államfőválasztást tartanak Csehországban

Az elnökválasztás első fordulóját tartják pénteken és szombaton Csehországban, ám a prágai újságok egybehangzó elemzése szerint a voksolásnak nincs egyértelmű esélyese, így valószínű, hogy az új köztársasági elnököt csak a két hét múlva megrendezendő második fordulóban választják meg.

Csehországban 2013 óta közvetlenül választják meg a köztársasági elnököt. Ezt megelőzően az elnökválasztást a két parlamenti kamara együttes ülésén bonyolították le. Öt éve az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Milos Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg jobboldali politikussal szemben.

A hatályos szabályok szerint az első fordulós győzelemhez a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni valamelyik jelöltnek. Erre most sincs nagy esély, mert a megmérettetésen kilenc jelölt indul. A második fordulóba a két legsikeresebb jelölt jut, s végül az győz, aki megkapja a szavazatok többségét.

Január 26-án és 27-én kerül sor a második fordulóra

A közvélemény-kutató intézetek mindegyike – Median, STEM/MARK, CVVM, Kantar – gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a választás első fordulóját Milos Zeman hivatalban lévő államfő megnyeri, de nem szerzi meg a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot. A közvélemény-kutatók, valamint a prágai sajtó is Zeman mellett leginkább Jirí Drahost, a cseh tudományos akadémia volt elnökét, valamint Michal Horácek vállalkozót, dalszerzőt várja a második fordulóba, amelyre január 26-án és 27-én kerül sor. Zeman támogatottsága az első forduló előtt 40-45 százalék, Drahosé 35-40 százalék, míg Horáceké 10-20 százalék között mozog. A további hat jelölt támogatottsága minden esetben tíz százalék alatti. Közülük a legismertebb Miroslav Topolánek volt polgári demokrata miniszterelnök, akinek nevéhez számos korrupciós botrány fűződik, így a népszerűsége jelenleg alacsony.

MTI

 Még több hír