A “Gyerekkatonaság elleni világnap” alkalmából nyilatkozott Virginia Gamba

Az ENSZ közleménye szerint, tavaly 20 országban fegyveres konfliktus  tört ki vagy éledt újjá, és 5 ezernél több gyerekkatonát szabadon engedtek az azokban országokban, pedig a gyerek katonák tízezreit még alkalmazzák a fegyveres csoportok.

A “Gyerekkatonaság elleni világnap” alkalmából nyilatkozott Virginia Gamba

Virginia Gamba az ENSZ különleges gyermekügyi és fegyveres konfliktus ügyi megbízottja a “Gyerekkatonaság elleni világnap” alkalmából kiadott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezer gyerekkatonát alkalmaznak a fegyveres konfliktusokban.

Virginia Gamba kijelentette, hogy a gyerekkatonák alkalmazása elleni küzdelem keretében tavaly 5 ezernél több gyerekkatonát szabadon engedtek 20 országban, ahol  fegyveres konfliktus  tört ki vagy éledt újjá, de azok a gyerekek  túlélték a legszörnyűbb kegyetlenségeket.

Gamba közölte, hogy a fegyveres konfliktusok a fizikai sérülések mellett pszichológiai hatásokkal vannak a gyerekekre, a nemzetközi közösség felelőssége megvédeni valamennyi gyermekjogot.

A legtöbb gyerekkatona Afganisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Irakban, Mianmarban, Nigériában, Szomáliában, Dél-Szudánban, Szíriában és Jemenben van.Még több hír