Rasszista támadás célpontja lett a boszniai származású osztrák képviselő

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a jobboldali populista Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselőinek részéről érte rasszista támadás az osztrák parlamentben felszólaló bosznia-hercegovinai származású Alma Zadic képviselőnőt

Rasszista támadás célpontja lett a boszniai származású osztrák képviselő

Az osztrák parlamentben a Pilz listája nevű pártot képviselő Zadic-ot akkor érték szóbeli rasszista támadások a kormánykoalíciós pártok tagjai részéről, amikor egyik felszólalásában a belügyminisztérium nemzetbiztonsági egységének átszervezéseit kritizálta.

Amikor Zadic bírálta Herber Kickl-t, a szélsőjobboldali párt által adott belügyminisztert, akkor a parlament soraiból szexista megjegyzések mellett „Ön nem Boszniában van, nehogy ezt higgye” –formában rasszista támadás is érte a képviselőnőt.

A parlamenti televízió az incidenssel kapcsolatban tett nyilatkozatában közölte, hogy az inzultust Johann Radler ÖVP-s és Wolfgang Zanger FPÖ-s képviselők követték el.

A bosznia-hercegovinai származású Zadic képviselőnő elmondta, hogy nem először érte támadás a származása miatt és hozzátette, hogy méltatlannak tartja a parlamenthez a szóban forgó szégyenletes viselkedést.

A rasszista támadást határozottan elítélte az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Új Ausztria Párt (NEOS) és a parlamentek kívüli Zöldek pártja is.

Christian Kern korábbi miniszterelnök, az SPÖ vezetője a közösségi médiában tett közleményében hívta fel rá a figyelmet, hogy a koalíciós pártok szexista és idegenellenes kifejezésekkel sértegették a sikeres ügyvédnőként tevékenykedő Zadic-ot, és szánalmas helyzetben lévőnek minősítette őket.Még több hír