Tilos lesz a húsukért levágni kutyákat Dél-Koreában

Döntött a dél-koreai bíróság: tilos lesz a húsukért kutyákat levágni

Tilos lesz a húsukért levágni kutyákat Dél-Koreában

Bucheon városi bírósága egy áprilisi perben bűnösnek talált egy kutyákat tenyésztő gazdaságot, és 2.700 dollár pénzbüntetéssel sújtotta őket.

A bíróság döntése szerint „a húsfogyasztás nem lehet törvényes oka annak, hogy kutyákat vágjanak le”.

A gazdaság nem él fellebbezési jogával.

A „Care”, egy dél-koreai állatjogi szervezet tavaly jelentette fel a gazdaságot, „állatok indokolatlan leölése” és „közegészségügyi és építészeti előírások megsértése” miatt.

A 'Care' ügyvédje, Kim Kyung-eun örömmel fogadta a bíróság döntését, s kijelentette: az ítélet azért is nagyon fontos, mert precedens értéket képvisel.

A 'Care' vezetője, Park So-youn elmondta: az ország egész területén nyomon követik a kutyatenyésztő gazdaságokat és feldolgozó üzemeket, hogy hasonló pereket indítsanak.

Az állatjogi aktivisták remélik, hogy a bíróság döntése nyomás lassan az egész országban betiltják a kutyahús fogyasztását.

A kutyahús hosszú idők óta képezi a Dél-Koreai gasztronómia részét. Az országban évente mintegy egymillió kutyát esznek meg. Különösen a nyáron fogyasztott kutyahúst tartják energiát adónak.

Azonban a dél-koreaiak között is egyre inkább terjed az a felfogás, hogy a kutya nem étkezési célokat szolgál, hanem az ember társa, barátja, ezért főleg a fiatalok között kezd tabuvá válni a kutyahús fogyasztása.

Az országban tavaly végzett közvélemény-kutatás szerint a dél-koreaiak 70%-a egyáltalán nem fogyaszt kutyahúst, ám csupán 40%-a tiltaná be ezt a gyakorlatot.Még több hír