Nemzetközi sajtószemle

Összefoglalás a világsajtóból

Nemzetközi sajtószemle

Farsz hírügynökség: Hamid Riza Iraki az Irán nemzeti gázcég főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy teljesen megoldták a Törökország és Irán közti gázadósság fizetésére vonatkozó kérdést.

AFP hírügynökség: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök Vatikánba látogatott, és Ferenc Pápa katolikusok erkölcsi vezetőjével tárgyalt.

Interpressnews, grúz hírügynökség: Binali Yildirim török miniszterelnök kijelentette, hogy az Olajág Hadművelet célja a Törökország nemzeti biztonságának biztosítása.

Turkish American News hírportál: Törökországban az összes autóipari gyártás 13%-os növekedéssel 1 millió 674 ezerre, az autógyártás pedig 18%-os növekedéssel 1 millió 121 ezerre emelkedett az elmúlt évben a 2016 évhez képest.  

Az Amerika Hangja Rádiója: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok támogatást nyújt YPG terrorszervezetnek, és ez a támogatás megmérgezi a partnerséget.

Deutsche Welle: Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes egyben kormányszóvivő elmondta, hogy tovább folytatódnak a Hollandiával való diplomatikus kapcsolatok.

Az Amerika Hangja Rádiója: Törökország üzenetet adott az Amerikai Egyesült Államoknak YPG terrorszervezettel kapcsolatban: „Célba vesszük azokat, akik viselnek terroristaöltözetet.”

QHA, krími hírügynökség: Törökország 92 évben összesen 1512 érmet nyert a birkózás olimpiai, világi és európai bajnokságokban, és a világon legtöbb érmet nyert országok közé került.

DPA hírügynökség: Az Európai Unió meghívta Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnököt a március 26.-án Bulgária Várna városában zajlandó csúcstalálkozóra.

Associated Press hírügynökség: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök a pártjának csoport ülésén felhívást tett az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy a katonai vonuljanak vissza Munbidzsből.

Deutsche Welle: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter elmondta, hogy az amerikai külügyminiszter Rex Tillerson törökországi látogatása során nyíltan fognak tárgyalni az Egyesült Államok PYD terrorszervezet iránti támogatásának megszűntetéséről.

QHA, krími hírügynökség: Törökország a villanyáram szolgálatot nyújt Nigériának.

Az Amerikai Hangja Rádiója: Ibrahim Kalin a török köztársasági elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy Törökország befejezte az Európai Unió által vízummentességért feltételezett 72 kritériumot.

QHA, krími hírügynökség: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalt főként Afrin és Idlib, a szíriai fejleményekről a telefonbeszélgetésen.

Farsz hírügynökség: Hasan Ruhani Irán államfője elmondta, hogy a Törökországgal való kapcsolatok fejlesztése az Irán legfontosabb politikája.

Farsz hírügynökség: A török és üzbég államfők tárgyaltak az Ankara és Taskent közti kapcsolatok fejlesztéséről a telefonbeszélgetésen.Még több hír