A török sajtószemle

Értesítés a török napilapokban megjelent hírekről.

A török sajtószemle

A Star adja hírül, hogy közös sajtótájékoztatót tartott Binali Yıldırım miniszterelnök és Zoran Zaev macedón miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Törökországban. Az Olajág Hadműveletről szólt Yıldırım, és elmondta, hogy ha Törökország nem folytatna küzdelmet e régióban, Európa fizetne nagy árat, küzdenie kellene mind a migránsáradat, mind a terror ellen. “Azt látjuk, hogy az EU nem vette észre a helyzetet.”- tette hozzá a török miniszterelnök.

A Haber Türk arról számol be, hogy Hakan Çavuşoğlu miniszeterelnök-helyettes nyilatkozott a TRT-nek. Çavuşoğlu arra emlékeztetett, hogy az amerikai védelmi minisztérium 300 millió dollárt előirányoz a Szíriai Demokrata Erők néven bemutatkozó  PYD/PKK terrorszervezet terroristái felszerelésére és kiképzésére, emellett 250 millió dollárt új határvédelmi alakulat létrehozására. Çavuşoğlu miniszeterelnök-helyettes hangoztatta, hogy  ez nem egy új, hanem ismerős magatartás, de az rontja a kétoldalú kapcsolatokat.

A Yeni Şafak ismerteti, hogy Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter fontos nyilatkozatot adott ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter látogatása előtt. Çavuşoğlu külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok nem tartja be ígéretét, vagy normalizálódna, vagy tönkremenne a török-amerikai kapcsolat.

A Vatan közzéteszi, hogy még egy országba exportálnak török helikoptert. Delfin Lorenzana a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter közölte, azt tervezik, hogy helikoptert vásárolnak Törökországtól, Koreától, Oroszországtól és Kínától.

A Sabah arról értesít, hogy az Assan Alumínium főigazgatója, Göksal Güngör  elnöke lett a Globális alumínium fólia gyártók kezdeményezésének, amely 60 tagja működik 28 országban, és a fóliagyártás mintegy 50 %-át képviseli.

 Még több hír