A török sajtószemle

Összefoglalója a török napilapokban megjelent híreknek.

A török sajtószemle

A Sabah arról szól, hogy Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök külön-külön folytatott telefonos beszélgetést Angela Merkel német kancellárral, Haszan Ruhani iráni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a legutóbbi palesztinai fejleményekről. Az Erdoğan-Merkel megbeszélés során véleménycserét tartottak az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való átköltöztetése és a palesztinokkal szemben Gázában alkalmazott erőszak eredményeképpen kialakult feszültséggel kapcsolatban. A tárgyalás során hangsúlyozták, hogy az adott körülmények megnehezítik a probléma megoldását. Az Erdoğan-Ruhani megbeszélés fókuszában az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való átköltöztetése és az izraeli katonák által Gázában alkalmazott erőszak eredményeképpen kialakult regionális feszültség volt. Erdoğan Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is megbeszélt telefonon.

A Star arról számol be, hogy Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter június 4.-én találkozik Mike Pompeo amerikai kollégájával Washingtonban. A tárgyaláson a szíriai, és a közel-keleti helyzet, a kétoldalú kapcsolatok, a PKK és a FETÖ terrorszervezt elleni küzdelem, stb kerülne szóba.

A Vatan közzéteszi, hogy Hulusi Akar vezérkari főnök megbeszélést folytatott a görög és az amerikai kollégájával. Akar tegnap Brüsszelbe utazott, hogy részt vegyen a Katonai Bizottság, a NATO-tagországok vezérkari főnökei találkozóján, e alkalomból tárgyalt a görög vezérkari főnökkel. Az volt az első tágyalás az égei tengeri kérdéssel kapcsolatban keletkezett feszültség után. Hulusi Akar vezérkari főnök találkozott Joseph Dunford amerikai kollégájával is. A tárgyalás során Akar és Dunford eszmét cserélt a kétoldalú kapcsolatokról, a szíriai és a közel-keleti eseményekről.

A Hürriyet ismerteti, hogy a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes, Mehmet Şimşek  Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy a választás után javul a politikai helyzet. A Bloomberg News törökországi irodáját vezető Benjamin Harvey által megosztott hírre választ adott Mehmet Şimşek, és elmondta: "A politikai pragmatizmus érvényesül majd. A szabályalapú piacgazdaság az egyetlen megbízható lehetőség a fejlődésre.”

A Yeni Şafak annak ad helyet, hogy Recep Akdağ miniszterelnök-helyettest Mustafa Akıncı az Észak Ciprusi Török Köztársaság elnöke, és  miniszterelnöke, Tufan Erhürman külön-külön fogadta. Akdağ az Észak Ciprusi Török Köztársaságban közölte, hogy a palesztinai sebesültek Törökországba szállításához átszállásra van szükség vagy Izraelben vagy Egyiptomban, pedig mindkét ország eddig nem adott engedélyt arra.

 Még több hír