Török Sajtószemle

Hürriyet: " Acélexport növekedett.”

Török Sajtószemle

Yeni Şafak: “Kritikus Találkozás”

Tárgyalóasztalhoz ültek a török és az amerikai illetékesek, miután az utóbbi hetekben feszültség alakult ki a két ország között egy amerikai lelkész törökországi fogva tartása miatt. Kedden egy 9 fős küldöttség indult útnak Washingtonba, hogy  amerikai illetékesekkel tárgyaljon a fennálló problémák megoldása érdekében. Közben telefonos megbeszélést folytatott James Mattis amerikai és Hulusi Akar török védelmi miniszter is. A kétoldalú védelmi megállapodásokról, a szíriai helyzetről, illetve a terrorizmus elleni harcról egyeztettek.

Hürriyet: " Növekedett a török acélexport.”

Ez az év első hét hónapjában a 2017 év hasonló időszakához viszonyítva az acélszektorban az export 26,7 %-os növekedéssel 8,4 milliárd dollár lett. Ebben az időszakban az acélszektorban a legtöbb export az európai uniós országokba történt.Az év első hét hónapjában európai uniós államokba történő acélexport 2017 év hasonló időszakához képest  egy 62,9 %-os  növekedéssel 3 milliárd 604 millió 730 ezer dollár lett.

Sabah: “Fontos nyilatkozatot adott az energiaügyi és természeti források minisztere, Fatih Dönmez”

Fatih Dönmez miniszter bejelentette, hogy Akkuyu és Sinop után Törökország harmadik nukleáris erőmüve a Tráciai térségben lesz. Törökország e terv keretében együttműködik Kínával.

Vatan: “Első lesz a világon”

Mehmet Cahit Turhan közlekedésügyi és infrastrukturális ügyekért felelős miniszter közölte, hogy Törökország lendületet adott olyan tervek életbe léptetésének, melyekre majd nagyon büszke lesz. Turhan beszámolója szerint a közvélemény köreben  ‘Óriási Terv’-nek is ismert három emeletes nagy isztambuli alagút terve első a világon.

Star: “Még mindig fennáll.”

A kastamonui Kasaba faluban Candaroğlui Adil Bey fia,Emir Mahmut Bey által 1366-ban építetett Mahmut Bey-mecset nagy érdeklődést kelt a külföldi turisták között is.  Az UNESCO világörökségi  átmeneti listáján is szereplő mecset remélhetőleg teljesen felkerül a világörökségi listára.Még több hír