Svájcban egy 50 éves folyamat omlott össze

Az Észak-ciprusi Török Köztársaság külügyminisztere, Tahsin Ertuğruloğlu az eredménytelenül maradt ciprusi tárgyalások kapcsán kijelentette:

Svájcban egy 50 éves folyamat omlott össze

„Az ENSZ 50 évünket vette el, de mostantól nem engedjük, hogy további időnket vesztegesse!”

Ertuğruloğlu külügyminiszter a Török Újságírók Szövetségének (TGF) az Észak-ciprusi Török Köztársaságban tárgyaló elnökét, Yılmaz Karacát és a vezetői bizottság tagjait fogadta.

Ertuğruloğlu a fogadáson tartott beszédében elmondta, hogy a ciprusi tárgyalások júliusban, a svájci Crans-Montana városban tartott ciprusi konferencián omlottak össze.

Rámutatott, hogy a ciprusi görög vezetők kijelentették: a választások után folytatják a tárgyalásokat:

„De Törökország és a ciprusi török fél nem megy bele ebbe a játékba. Svájcban egy 50 éves folyamat omlott össze, a szövetségi tárgyalások omlottak össze” - mondta.

Kiemelte, hogy a görögökkel nem 50, de 500 év alatt sem lennének képesek megoldást találni egy olyan folyamat során, melyben a ciprusi török lakosságot izolálják, elnyomják és kisebbségként kezelik:

„Az ENSZ 50 évünket vette el, de mostantól nem engedjük, hogy további időnket vesztegesse! Mostantól fogva ha a két állam között lesz tárgyalás, akkor lesz. Ebben a témában az anyaföld médiájának támogatását is várjuk” - mondta Ertuğruloğlu miniszter.

Tahsin Ertuğruloğlu azt is hozzátette: hogy a KKTC-ben január 7-én esedékes választások után mi lesz a ciprusi tárgyalásokkal, azt még Törökországgal közösen kell értékelniük.

A TGF elnöke, Yılmaz Karaca hangsúlyozta, hogy a szervezet kész támogatni a  Észak-ciprusi Török Köztársaságot a teljes függetlenséghez vezető úton, és az ellene bevezetett embargó feloldásában.

 Még több hír