Tárgyalt Erdoğan és Putyin

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök kijelentette: egyetértettek orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal abban, hogy tovább kell mélyíteni a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatokat.

Tárgyalt Erdoğan és Putyin

A hivatalos látogatáson Oroszországban tartózkodó Erdoğan és Putyin a négyszemközti és küldöttségek közötti tárgyalások után közös sajtótájékoztatót tartottak.

Erdoğan köztársasági elnök rámutatott, hogy a politikai mellett a gazdasági kapcsolatok is emelkedőben vannak, és kifejezte boldogságát azzal kapcsolatban, hogy a mezőgazdasági és vízumkorlátozások nagy része már a múlté.

Hozzátette: folyamatos kapcsolatban állnak Putyinnal, és várhatólag a legutolsó mezőgazdasági korlátozásokat is hamarosan feloldják. Utalt arra, hogy a kétoldalú kereskedelem mutatói emelkedőben vannak, és a célok elérése érdekében a vízumszabályozás is visszatért a korábbi normákhoz.

Erdoğan elmondta, hogy az orosz vezetővel értékelték a Török Áramlat és az Akkuyu Atomerőmű projektet is értékelték, és hangsúlyozták a tervezett időben való megvalósítás fontosságát.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy az év első 9 hónapjában 4 millió orosz turista érkezett Törökországba, és kifejezte reményét, hogy ez elkövetkező években ez a szám még tovább emelkedik.

Erdoğan elmondta, hogy tárgyaltak a legfrissebb szíriai eseményekről, és az asztanai folyamat előrehaladása mellett a politikai megoldás fontosságát hangsúlyozták.

A török köztársasági elnök hangsúlyozta a védelmi ipar területén tett közös lépések fontosságát is, és köszönetet mondott Putyinnak és a többi orosz illetékesnek vendégszeretetükért.

Az házigazda orosz elnök aláhúzta: a kereskedelem növekvő volumene a legfontosabb jele annak, hogy a kétoldalú kapcsolatok visszatérnek a 2015-ös repülőgép-válság előtti szintre.

Elmondta, hogy tárgyalásaik során kifejtették, hogy a szíriai válság megoldása az ország szuverenitásának és területi egységének tiszteletben tartása mellett lehetséges, és hozzátette, hogy véleményt cseréltek minden térségi témáról.

Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy újrakezdődött minden mezőgazdasági termény importja, és a fennmaradó korlátozásokról is folynak a tárgyalások.

Putyin elmondta, hogy energiaügyi kérdésekben is kikérték mindkét ország illetékeseinek véleményét, és értékelték a stratégiai együttműködést. Az orosz vezető hozzátette: tárgyaltak a Török Áramlat és az Akkuyu Atomerőmű projekt lépéseiről is.

Vlagyimir Putyin az Erdoğan elnöknek mondott köszönettel zárta szavait.

 Még több hír