Emberiségellenes bűntett folyik Palesztinában

Recep Tayyip Erdoğan a Ramadán első iftárját a köztársasági elnöki palotában ülte meg, hősi halottak hozzátartozóival.

Emberiségellenes bűntett folyik Palesztinában

A Gázában folyó izraeli terror kapcsán Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök kijelentette:

„Palesztinában emberiségellenes bűntett zajlik.”

Recep Tayyip Erdoğan a Ramadán első iftárját a köztársasági elnöki palotában ülte meg, hősi halottak hozzátartozóival.

Elmondta, hogy Palesztinában súlyos emberiségellenes bűntetteket követnek el a nép ellen, amelynek egyetlen bűne, hogy meg akarja védeni hazáját, ahol több ezer éve él, a megszállóktól. Hétfő óta, amikor az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette Tel Avivi nagykövetségét, a kitört összecsapások során 63 ember vesztette életét, és közel 3000 megsebesült.

A palesztinok, akik Izrael jogot, törvény és igazságosságot nem ismerő támadásai miatt több mint fél évszázada nem élhetnek békében, ismét a zsarnoksággal néznek szembe:

„Az, hogy az ENSZ és nemzetközi szervezetek határozatait semmibe véve az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette Tel Avivi nagykövetségét, igencsak felbátorította az izraeli kormányt. Az izraeli katonák válogatás nélkül mészárolják le a palesztin gyermekeket, nőket, időseket, akiknek semmi más céljuk nincs, mint földjük védelme, és soha nem folyamodtak erőszakhoz vagy fegyverekhez. Ha ez a világ bármely más részén történne, a nemzetközi szervezetek már felemelték volna szavukat, azonban mivel az izraeliek támadnak a palesztinokra, sajnos a legnagyobb közömbösséggel fogadták. Törökország próbálkozásai néhány, a muszlim országokban az elnyomottakkal együtt érző és lelkiismeretes nyugati tiltakozásán kívül sajnos visszhang nélkül maradtak” - mondta a köztársasági elnök.

Hangsúlyozta, hogy Törökország a palesztinok mellett áll, s még ha az egész világ szemet huny is felette, ők akkor sem fogadják el az izraeli zsarnokságot.

A Gázában történt mészárlás kapcsán Erdoğan kijelentette: Izrael nem ismer el semmilyen törvényt, jogot vagy igazságot, s ha a nemzetközi közösség néma marad embertelen intézkedéseikkel szemben, azzal a jövőre nézve rendkívül veszélyes kapukat nyit meg.

Rámutatott, hogy a I. és a II. Világháború súlyos tapasztalatainak arra kellene vezetnie a nemzetközi közösséget, hogy közösen, a szabályokat betartva keresse a nyugalmat és biztonságot:

„Izrael kalózkodása alapjaiban rendíti meg ezt a rendet, sőt, a legutóbbi eseményekkel elkezdte lerombolni is. A korábban Európa közepén, Boszniában, Afrikában, Szomáliában, a közelmúltban Irakban és Szíriában rosszul vizsgázott nemzetközi rendszer a Palesztinában mutatott hozzáállásával valójában öngyilkosságot követ el. Az ENSZ mindezen eseményekkel szemben kudarcot vallott, összeomlott. Hiszen az ENSZ az igazságosság fenntartására van, de hiába van magas szintű jogrendszerünk, nem érjük el az ENSZ főtitkárát” - mondta a köztársasági elnök.Még több hír