A ciprusi tárgyalásokban június előtt nem várható új fejlemény

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság (KKTC) elnöke, Mustafa Akıncı közölte, hogy a ciprusi tárgyalásokkal összefüggésben júniusig nem lehet új fejleményekre számítani

A ciprusi tárgyalásokban június előtt nem várható új fejlemény

Az észak-ciprusi államfő a köztársasági elnöki palotában fogadta Elizabeth Spehart, az ENSZ-főtitkár ciprusi különleges megbízottját és az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erői missziójának vezetőjét.

Akıncı elnök a megbeszélést követően tett nyilatkozatában elmondta, hogy a tárgyalás során kifejezésre juttatta Speharnak, hogy az elkövetkezendő időszakban Antonio Guterres ENSZ-főtitkártól azt várják, tanúsítson nagyobb figyelmet Ciprus ügye iránt.

Az államfő felidézte, hogy az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erőinek megbízatását 6 havonta hosszabbítják meg, és úgy értékelte: „Arra törekszünk, hogy Cipruson igazságos, a mostanáig elért megállapodások keretén belül lévő, egyenjogúságon alapuló megoldás szülessen. Ezen erőfeszítésekben a megoldás lényegi eleme a felek politikai egyenlősége.”

Akıncı közölte, hogy a ciprusi rendezésre irányuló erőfeszítésekre a legnagyobb csapást az jelentheti, hogy a ciprusi görög fél a ciprusi török lakosság politikai egyenlőségét megkérdőjelező magatartást tanúsít.

Az államfő felhívta rá a figyelmet, hogy nem szabad, hogy az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erőinek jelenléte elkényelmesítse a ciprusi görög felet.

„Azt is alá szeretném húzni, hogy szemernyi mértékben sem járult hozzá a ciprusi kérdés megoldásához” – jelentette ki.  

Akıncı közölte, hogy a májusi európai parlamenti választások miatt csak júniusban várható bármiféle újabb fejlemény a ciprusi tárgyalásokban.

„Úgy tűnik, hogy mindegyik fél júniusra készül” – fogalmazott.

Elizabeth Spehar, az ENSZ-főtitkár ciprusi különleges megbízottja jónak értékelte az Akıncı köztársasági elnökkel folytatott találkozót.

A diplomata elmondta, Washingtonban a kormány illetékeseivel fog tárgyalni a szigeten fennálló helyzetről és az ENSZ ott játszott szerepéről, New Yorkban pedig Guterres ENSZ-főtitkárral és több más illetékessel fog megbeszéléseket folytatni.

Spehar hozzátette, hogy január 23-án fog beszámolót tartani az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára Ciprus ügyében, az ülést követően pedig arra számít, hogy a BT dönteni fog az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erői (UNFICYP) megbízatásának meghosszabbításáról.Még több hír