Утре во Коња стартува Меѓународната комеморативна програма „Свадбена ноќ“

Програмата ќе заврши на 17 декември на „Свадбената ноќ“ кога Мевлана се прости со овдешниот свет

Утре во Коња стартува Меѓународната комеморативна програма „Свадбена ноќ“
Утре во Коња стартува Меѓународната комеморативна програма Шеби Арус
Утре во Коња стартува Меѓународната комеморативна програма Шеби Арус

Утре во Коња стартува Меѓународната комеморативна програма Шеби Арус

На 7 декември (утре) во Коња стартува Меѓународната комеморативна програма „Свадбена ноќ“ (Шеби Арус) по повод одбележувањето на 744-та годишнина од смртта на Хазрети Мевлана.

Во тие рамки ќе се одржат верската церемонија Мевлеви Ајини Шерифи, изложби, културно и уметнички активности, научни состаноци, работилници, музички изведби и рецитали, награди, театарски претстави и филмови посветени на Мевлана како и денови за потписи на авторите на книгите посветени на Мевлана.

Програмата ќе заврши на 17 декември на „Свадбената ноќ“ кога Мевлана се прости од овдешниот свет.Слични вести