Одлуката на Трамп наидува на критики и во Белата куќа

Одлуката на претседателот Доналд Трамп за признавање на Ерисалим за главен град на Израел во краткорочен период многу негативно ќе се одрази на блискоисточниот мировен процес.

Одлуката на Трамп наидува на критики и во Белата куќа

Одредени функционери на Белата куќа за одлуката на претседателот Доналд Трамп за признавање на Ерисалим за главен град на Израел рекоа дека таа во краткорочен период многу негативно ќе се одрази на блискоисточниот мировен процес.Двајца државни функциониери на администацијата на Белата куќа во изјава за СНН телевизијата вниманието го привлекоа кон негативната атмосфера  која ја предизвика оваа одлука и додадоа дека се надеваат на тоа дека истата може извесен период да ги помести равнотежите во блискоисточниот мировен процес.

Тие подвлекоа дека екипата на претседателот Трамп задолжена за блискоисточниот микровен просец се уште не контактирала со нивните палестински соговорници.

Другиот претставник рекол дека одлуката на претседателот Трамп краткорочно ќе предизвика вистинска главоболка но долгорочно ќе има позитивен ефект врз блискоисточните мировни преговори.

Овие изјави на функционери на Белата Куќа се важни од аспект на ставот на Белата куќа околу тоа дека одлуката на претседателот Трамп може негативно да се одрази врз блискоисточните преговори.

Претседателот Трамп одлуката ја нарече задоцнета и дека истата ќе има позитивен ефект врз мировните преговори .

 Слични вести