Турција и Австрија можат да направат еден нов старт во односите

Министерката за надворешни работи на Австрија Карин Кнеисл изјави дека верува во тоа дека Турција и Австрија можат да направат еден нов старт во односите.

Турција и Австрија можат да направат еден нов старт во односите

Министерката за надворешни работи на Австрија Карин Кнеисл изјави дека верува во тоа дека Турција и Австрија можат да направат еден нов старт во односите.

Кнеисел ова го изјави во интервју за весникот Куриер. Таа во освртот на односите со Турција за кои рече дека се прилично затегнати во последниот период, го употреби изразот „чашата е скршена“ но додаде дека може да се залепи.

Верувам во тоа дека може да се направи нов старт, така да сметам дека треба да се поттикне дијалогот,бидејќи без дијалог ништо не може да се постигне,додаде министерката Кнеисел.

 На крајот таа подвлече дека телефонските разговори со турскиот министер за надворешни работи Мевлут Чавушоглу биле мошне конструктивни и дека изразува спремност во секоја прилика да ја посети Турција.

 Слични вести