Судот го прифати обвинението за убиството на рускиот амбасадор Карлов

Во обвинението стои дека групата го испланирала убиството како „провокација“ за нарушување на односите меѓу Турција и Русија пред неуспешниот обид за државен удар во јули 2016 година, како и да предизвика хаос во Турција.

Судот го прифати обвинението за убиството на рускиот амбасадор Карлов

Кривичниот суд во Анкара денес го прифати обвинението во кое се нагласува учеството на терористичката група ФЕТО во атентатот врз рускиот амбасадор во Турција, што се случи во декември 2016 година.

Обвинението препорачува неколку затворски казни, вклучувајќи казна отежната животна казна, за 28 осомничени, вклучувајќи го и лидерот на терористичката група ФЕТО, Фетула Ѓулен, за обвиненија како што се прекршување на уставниот поредок, членство во вооружена терористичка група и убиство со терористичка намера.

За време на изложба во Анкара на 19 декември 2016 година беше извршен атентат врз Андреј Карлов, амбасадор на Русија во Турција. Напаѓачот Мевљут Мерт Алтинташ беше неутрализиран од полицајците.

Нагласувајќи ја вмешаноста на ФЕТО, во обвинението стои дека групата го испланирала убиството како „провокација“ за нарушување на односите меѓу Турција и Русија пред неуспешниот обид за државен удар во јули 2016 година, како и да предизвика хаос во Турција.

Во обвинението се вели дека терористичката група првично го подготвила атентатот за 27 јуни 2016 година за време на ифтарска програма за странски достоинственици, но го откажала, кога Карлов не можел да присуствува. Иако не открива директна вмешаност за 12 од осомничените, обвинението го препорачува нивното судење поради членство во терористичка група. Судењето треба да започне на 8 јануари. 

ФЕТО и нејзиниот водач, Фетула Ѓулен, стојат зад неуспешниот обид за пуч на 15 јули 2016 година во Турција, во кој загинаа 251 лице, а беа ранети речиси 2.200. Терористичката организација ФЕТО стои и зад долгогодишната кампања за рушење на државниот поредок преку инфилтрирање во турските институции, особено во војската, полицијата и правосудството.Слични вести