Турска агенција за соработка и координација (ТИКА)

На картата постои една земја. Точно во средината на планетата, земја која е срцето на планетата

Илјада години, илјада и една боја, илјада и едно цвеќе, илјада и еден човек без ниту едно прашање, на картата постои оваа бериќетна земја.

Големо срце кое чука заедно. И собира и собраното го разделува.

И татковина и земја надеж за угнетените. Постои Турција.

На картата има едно дете.

Само некој да го фати за рака, да го однесе на училиште, ќе има сосема поинаква приказна.

На картата има една мајка, да може да ги однесе децата во болница и да ги излекува, да може да има чешма од која ќе може да ги напие децата, и таа ќе има поинаква приказна.

На картата има еден човек

Со раката покажува кон црвеното знаме кое содржи полумесечина и ѕвезда.

Вие ни дојдовте, вие дојдовте и се промени светот.

Денес секој проблем на Блискиот Исток, Балканот и Северна Африка,

Се проблеми кои започнаа со распаѓањето на Османлиската држава.

Денес сите проблеми на овие простори, можат да се решат со придонесот на Турција.

Кога тргнавме на пат рековме:

Светот е наш дом,

кој прозорец на куќата,

кој праг на прозорецот,

кој ѕид да е оштетен, нашата душа гори.

Сите кои живеат во нашата куќа се под наша одговорност,

кој и да е болен,

кој и да нема леб, вода,

наша должност е да му бидеме леб, вода, лек.

Ова е наша куќа,

овој свет е наш,

Оваа карта е наша.

Рацете кои ќе можат да го променат овој свет се наши.

Идеите кои што можат да го разубават овој свет се наши.

Срцата кои што чукаат за поправеден, пораспределувачки, помилосрден се наши.

Ова е нашиот свет,

ова е наша карта

затоа што ние сме Турција,

затоа што не сме ТИКА.

Денес ТИКА преку илјадници активности ги пренесува искуствата и бериќетот на Анадолија низ целиот свет.

ТИКА со своите активности,

Турција со помошта за развој,

стана една од најдарежливите земји.

Могадишу за Тика се наоѓа веднаш штом ќе ја поминете Анкара,

покрај Сараево.

Јеси се наоѓа на местото каде што започнавме, Ерусалим во зеницата,

Јемен е одма тука,

За нас не постои далеку.

Каде и во светот да се наоѓа некој со наведната глава

ние сме таму,

Турција е таму,

ТИКА е таму,

Искрено

Со главен фокус на човекот

воспоставува рамноправни односи,

придава приоритет на локалните потреби, со турскиот модел на развој

продолжува да биде совест на светот кој е поголем од петте,

да се пристигне до местата кои што не можат да ги покажат

да им кажеме дека единствена грижа си ни еј човече

продолжуваме по патот.

Затоа што нашиот дом е светот.

Затоа што ова е нашиот свет,

Ова е нашата карта.