Panggilan untuk Memastikan Pengembalian Umat Muslim Arakan pada Kemuncak ASEAN

Pada Sidang Kemuncak ke-31 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) di Manila ibunegara Filipina, panggilan dibuat untuk memastikan kembalinya umat Islam Arakan yang melarikan diri ke Bangladesh untuk kembali ke tanah air mereka.

Panggilan untuk Memastikan Pengembalian Umat Muslim Arakan pada Kemuncak ASEAN

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, berkata beliau sangat prihatin terhadap peralihan dramatik ratusan ribu pencari suaka dari Myanmar ke Bangladesh, beliau mengatakan bahawa beliau sangat menghargai usaha-usaha bantuan kemanusiaan negara-negara ASEAN dalam pengertian ini.

Jurucakap Jabatan Negara Filipina, Harry Roque Jr, selepas wakil-wakil negara-negara peserta kemuncak menyatakan keprihatinan mereka tentang keadaan pelarian Arakan, beliau mengumumkan bahawa Menteri Luar dan Pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi telah memberi jaminan akan memastikan pemulangan pelarian Muslim Arakan yang berada di Bangladesh untuk kembali ke Arakan.

Roque Jr menyatakan bahawa mereka menjangkakan pengembalian para pelarian akan bermula dalam tempoh tiga minggu selepas perjanjian yang telah disepakati antara Myanmar dengan Bangladesh.

Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau juga menyatakan bahawa pada pertemuannya secara peribadi dengan Suu Kyi, beliau telah menyampaikan kepada pemimpin Myanmar, mesej untuk mencari penyelesaian yang adil dan berkekalan terhadap krisis kemanusiaan yang sedang berlangsung.

Trudeau menyatakan bahawa telah menugaskan wakil khasnya di Myanmar untuk memberikan sokongan diplomatik untuk penyelesaian krisis di Arakan.Berita Terkait