Trump Terkejut Seketika Pada Majlis Jabat Tangan Pembukaan KTT ASEAN

Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump terkejut seketika pada majlis jabat tangan tradisional pada pembukaan Sidang Kemuncak Pemimpin Negara - negara Asia Tenggara (ASEAN) ke- 31, yang diadakan diibunegara Filipina, Manila.

Trump Terkejut Seketika Pada Majlis Jabat Tangan Pembukaan KTT ASEAN

Majlis perasmian Sidang Kemuncak Pemimpin ASEAN ke-31 telah diadakan di Pusat Kongres Antarabangsa di Manila dengan penyertaan ketua negara dan kerajaan dari 21 negara.

Trump, yang berada di samping Duterte pada majlis pembukaan yang dianjurkan oleh Presiden Filipina Rodrigo Duterte, tidak tahu apa yang perlu dilakukan selepas pengumuman jabat tangan tradisional.

Para pemimpin yang mengambil kedudukan untuk berjabat tangan tradisional dalam ASEAN, menyilangkan tangan mereka dengan memegang tangan pemimpin yang berada disebalah mereka. 

Trump, yang terkejut dengan melihat para pemimpin di sekelilingnya, merasa kesusahan mengulurkan tangannya kepada Duterte yang berada disampingnya, dan kejadian itu tercermin pada kamera. 

Pemimpin-pemimpin lain tersenyum melihat Trump yang terkejut.

Trump, yang dikenali sebagai jabat tangannya sendiri dalam perbincangan dua hala dengan pemimpin-pemimpin dunia, menarik para pemimpin yang memegang tangannya ke arahnya, kadang-kadang hal itu membuat ia tersandung.Berita Terkait