PM Thailand yang ''Hilang'' Berada di England

Shinawatra telah disahkan telah melarikan diri ke England.

PM Thailand yang ''Hilang'' Berada di England

Diumumkan bahawa Bekas Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra, yang dijatuhi hukuman 5 tahun penjara atas dakwaan tidak mencegah penyelewengan, tetapi dalam waktu singkat beliau melarikan diri dari negara itu, kini berada di England.

Kerajaan tentera di Thailand mengumumkan pada hari Selasa bahawa Shinawatra telah disahkan telah melarikan diri ke England.
Dalam kenyataan itu, menyatakan bahawa bekas perdana menteri, yang tidak diketahui di mana dia baru-baru ini, diketahui oleh beberapa pihak pejabat kerajaan berada di England sejak September dan Pejabat Luar Negeri England mengesahkan maklumat bahawa Shinawatra berada di London.

Pada bulan Ogos, telah dikeluarkan perintah penangkapan antarabangsa mengenai seorang bekas perdana menteri berusia 50 tahun dari Thailand, Shinawatra.

Bagaimana Shinawatna meninggalkan negara ini tanpa pasport yang sah, masih belum jelas.

Bekas perdana menteri yang pasportnya telah dibatalkan, dianggarkan menggunakan pasport negara yang berbeza.

Yingluck Shinawatra yang merupakan PM wanita pertama Thailand pada tahun 2011, dituduh tidak mengambil langkah-langkah pencegahan terhadap skim subsidi beras yang menjejaskan Thailand berbilion dolar.

Yingluck Shinawatra yang mula diadili dalam kerangka dakwaan tersebut selepas rampasan kuasa pada 2014, menafikan dakwaan tentang dirinya dan menuduh junta sebagai pemburu sihir politik.Berita Terkait