Penyokong Bekas PM Malaysia Najib, Kumpulkan Wang untuk Membayar Jaminan

Separuh wang jaminan telah dibayarkan oleh 2 anak Najib.

Penyokong Bekas PM Malaysia Najib, Kumpulkan Wang untuk Membayar Jaminan

Di Malaysia, penyokong bekas Perdana Menteri Najib Razak yang ditangkap dalam skop siasatan "1Malaysia Development Bhd (1MDB)", mengumpulkan wang untuk memenuhi pembayaran wang jaminan.

Menurut berita pada ChannelnewsAsia, para penyokong merancang untuk menyerahkan 300,000 ringgit yang mereka kumpulkan untuk separuh wang jaminan Najib.

Bekas PM Najib yang ditangkap pekan lepas, diputuskan untuk dibebaskan dengan wang jaminan satu juta ringgit.

Separuh wang jaminan telah dibayarkan oleh 2 anak Najib.

Separuh sisanya dijangka dibayar hari ini.

Najib yang jika terbukti bersalah akan dihukum sehingga 20 tahun penjara, akaun bank 4 kanak-kanaknya juga telah dibekukan.

Menurut dokumen-dokumen dalam penyiasatan "1MDB" itu, dinyatakan bahawa 681 juta dolar telah dipindahkan ke akaun bank pribadi Najib melalui agensi, bank dan institusi yang bergabung dengan syarikat pelaburan .

Rakyat Malaysia telah menganjurkan demonstrasi selama beberapa hari agar Najib diadili.

Peguam Negara, telah mengumumkan bahawa wang sebesar 681 juta dolar yang dikesan di 5 akaun najib adalah sumbangan pribadi diraja Saudi, dan kerajaan Suudi mengesahkannya dan Necip dibebaskan dari tuduhan rasuah.

Kerana Najib telah kalah dalam pilihan raya umum pada bulan lepas, penyiasatan mengenai dirinya telah dibuka kembali atas arahan Perdana Menteri baru Mahathir Mohamad.

 Berita Terkait