Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg Datang ke Turki

Stoltenberg datang ke Ankara untuk lawatan rasmi.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg Datang ke Turki

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata bahawa Turki adalah sekutu NATO yang berharga dan mempunyai keutamaan strategik.

Stoltenberg datang ke Ankara untuk lawatan rasmi.

Setiausaha Agung, sebelum lawatan itu, dalam satu kenyataan di ibu pejabat NATO di ibu negara Belgium Brussels, menyatakan tujuan utama lawatan beliau ke Turki, dan persiapan untuk Sidang Kemuncak NATO yang akan diadakan pada bulan Julai.

Stoltenberg,

"Saya sudah tidak sabar melakukan lawata ke Ankara, kerana Turki, banyak sebab ia sangat berharga dan adalah sekutu utama,. Turki adalah sekutu yang sangat penting, kerana banyak sebab, termasuk lokasinya yang strategi. Oleh itu, amat penting untuk mengadakan perundingan dengan pemimpin Turki untuk mempersiapkan sidang kemuncak, kerana kami akan menangani banyak isu penting, seperti bagaimana NATO akan menyesuaikan diri dengan persekitaran keselamatan yang lebih mencabar''katanya.

Setiausaha Agung NATO,

"NATO mempunyai kehadiran yang serius di Turki, tetapi Saya sedang memanggi untuk semua sekutu untuk menyediakan lebih banyak sokongan kepada Turki''katanya.Berita Terkait