• Video Galeri

Dunia Ekonomi (46)

Pelaburan yang memainkan peranan utama dalam mempercepat pertumbuhan ekonomi adalah menjimatkan sumber kewangan.

Dunia Ekonomi (46)

Setiap negara memerlukan banyak wang kerana ia melabur dalam arah sasaran pertumbuhannya.

Pada perekonomian yang memiliki penjimatan besar pada pelaburan, semasa pelaburan yang disasarkan direalisasikan, maka penjimatan akan terlihat. Sedangkan jika tidak ada aliran masuk modal untuk mengimbangi defisit ini, maka pertumbuhan ekonomi akan melambat kerana penurunan pelaburan. Terutamanya negara-negara yang sedang berkembang, mereka memiliki sasaran terpenting iaitu mencapai angka pertumbuhan yang stabil dan mampan. Oleh kerana itu mereka tidak mengambil risiko ini dan berusaha untuk mengambil pinjaman asing atau menarik modal asing untuk membiayai defisit tersebut.

Sebagai contoh, Gross National Income (GNI) di Turki pada tahun 2016, sebesar 28,7 peratus ditumpukan kepada pelaburan dan telah mendapatkan keperluan untuk penjimatan dengan kadar yang sama. Walau bagaimanapun, kadar penjimatan kepada GNI adalah sekitar 24,9 peratus.

Pemenuhan penjimatan asing melalui pelaburan langsung dibandingkan dengan pinjaman asing, sentiasa menjadi pilihan yang lebih ideal. Kerana pelaburan yang diliputi oleh hutang asing menjadikan ekonomi bergantung kepada asing. Oleh itu, ekonomi negara mudah terjejas oleh kesan setiap gelombang turun naik dalam ekonomi global dan menjadi rapuh.

Ekonomi Turki telah mengalami peningkatan yang ketara dalam jumlah penjimatan dalam negeri selama 15 tahun yang terakhir.

Oleh kerana penjimatan domestik yang meningkat telah membawa kepada penurunan dalam pergantungan import, mereka telah meningkatkan pengeluaran domestik dan mempunyai kesan langsung kepada defisit akaun semasa. Oleh itu, cara menyelesaikan masalah defisit akaun semasa adalah dengan meningkatkan simpanan dalam negeri.

BAGAIMANAKAN PENJIMATAN MENINGKAT?

Dengan peningkatan penjimatan yang dihasilkan daripada penilaian pengumpulan individu dan institusi dalam sistem kewangan, penjimatan individu dan institusi dalam sistem kewangan akan menyumbang kepada rakyat dan ekonomi negara. Pelaksanaan sistem pencen individu dalam beberapa tahun kebelakangan ini juga boleh dinilai dalam konteks ini. Sistem Pencen Individu, yang meningkatkan tahap kebajikan individu, juga membawa kepada peningkatan pelaburan dengan memperdalam pasaran modal. Sedangkan agar penjimatan dapat dinilai dengan betul, pertama tahap literisasi kewangan perlu ditingkatkan terlebih dahulu. Sedangkan inisiatif lain yang akan meningkatkan kecenderungan untuk menjimatkan wang dan memperdalam pasaran modal telah menjadi Projek Pusat Kewangan Istanbul, yang meneruskan pengkajiannya. Projek ini, yang bertujuan untuk mempercepat Istanbul menjadi pusat kewangan antarabangsa dan menarik modal dari luar negara, juga akan menjadi sumber penting bagi modal yang diperlukan oleh negara. Seberapa banyak peningkatan tabungan yang merupakan salah satu blok bangunan yang paling penting dalam ekonomi negara, halangan dihadapan pembuat dasar yang mengambil keputusan itu juga akan terangkat dan akan muncul gerakan yang lebih selesa. Setiap langkah yang diambil untuk meningkatkan penjimatan akan membawa kepada kestabilan dan kemapanan dasar ekonomi dan kemunculan ekonomi Turki dari pendirian pendapatan menengah atas ke braket pendapatan yang lebih tinggi.Berita Terkait