Legenda Anatolia 52 (Santa Claus)

Kali ini, kami akan menceritakan legenda Santa Claus yang menjadi salah satu tema terpenting dari Budaya popular.

Legenda Anatolia 52 (Santa Claus)

Santa Claus, menurut kepercayaan umum di seluruh dunia,dipercayai bahawa dia memasuki rumah-rumah dari cerobong pada awal tahun dan membawa mainan yang dikehendaki dalam surat yang ditulis anak-anaknya kepadanya. Banyak filem yang diambil di Hollywood telah menyebabkan legenda Santa Claus dilihat sebagai realiti.

Sebenarnya, orang yang dikenal sebagai Santa Claus,  diketahui bahwa St. Nicholas dari Demre dekat Antalya, salah satu pusat wisata penting Anatolia. Beliau adalah seorang lelaki agama Kristian yang berjuang melawan agama kafir dewi kerajaan Romawi. Dipercayai ia dilahirkan dibandar pelabuhan kuno di Patara. Dia ditangkap kerana ajaran Kristian Diocletian Maharaja Rom. Dengan Constantine Besar berpindah ke Istanbul sebagai ibu negara dan menerima agama Kristian, ia telah dibebaskan. Beliau berkhidmat dalam majlis pertama berkumpul pada tahun 325 di Iznik.

Saintis Nicholas, yang terkenal dengan pemberian hadiah kepada anak-anak sepanjang hidupnya, sangat dihormati. Dia terkenal dengan baik hati dan kemurahan hati. Dia dikebumikan di Demre selepas kematiannya. Di sini terletak makam yang dibina untuknya. Kaisar Justinian membina sebuah gereja besar untuknya di Istanbul. Pada abad ke-11, kapal pengangkut orang Itali mengambil tulang mereka dan menguburkannya dalam sebuah gereja yang dibina atas namanya di Bari.

Pelaut Italia menyebarkan nama dan reputasinya keseluruh Eropah. Semasa Zaman Pertengahan ia telah menjadi tradisi untuk melantik kanak-kanak menjadi seorang uskup. Orang-orang Belanda membawa legenda Santa Claus, yang diberi nama Bapa Krismas, ke Amerika. Imej Santa Claus diilhami oleh kartun yang diterbitkan di Amerika pada tahun 1863. Ia diwakili, orang tua berjanggut, berambut putih, gendut, berpakaian berwarna merah. Tradisi bapa Krismas yang membawa hadiah kepada anak-anak perpunca pada tuhan Odin dari mitologi Scandinavia yang membawa hadiah kepada kanak-kanak. Apabila mereka pergi memburu dengan kuda Odin, meletakkan boot rumput dan jerami di sisi pendiang api. Odin juga dipercayai membawa hadiah untuk mengucapkan terima kasih kepada mereka. Legenda ini, yang dibawa ke benua Amerika oleh Belanda, digabungkan dengan kebudayaan Kristian dan St. Nicholas, menjadikan budaya popular menjadi kepercayaan yang meluas hari ini. Adalah dipercayai bahawa apabila Santa Claus tinggal di kutub utara, mengembara dunia dengan kereta luncur yang ditarik oleh rusa dan dipercayai ia telah menunaikan harapan anak-anak. Gereja yang dibina atas nama Demre berhampiran Antalya, tempat di mana legenda Santa Claus dilahirkan, dikunjungi oleh pelancong tempatan dan asing.

 Berita Terkait