Penyakit Kesihatan Mental semakin Meningkat

Penyakit kesihatan mental semakin meningkat di seluruh dunia.

Penyakit Kesihatan Mental semakin Meningkat

Penyakit kesihatan mental semakin meningkat di seluruh dunia.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan, diseluruh dunia, direkodkan kira-kira 300 juta orang mengidap penyakit kemurungan, 50 juta orang demensia, 23 juta orang skizofrenia dan 60 juta orang gangguan bipolar.

Dalam laporan Suruhanjaya Lancet yang disediakan oleh 28 pakar global dalam bidang psikiatri, kesihatan awam dan neurosains, ia menekankan bahawa krisis kesihatan mental di seluruh dunia boleh menyebabkan kerosakan kekal terhadap orang, masyarakat dan ekonomi.

Dalam laporan itu, jika terdapat peningkatan dalam gangguan kesihatan mental di setiap negara di dunia dan jika langkah kolektif tidak diambil, dapat dikatakan bahwa biaya ekonomi global antara 2010-2030 dapat mencapai 16 triliun dolar.

Profesor Vikram Patel dari Sekolah Perubatan Harward yang menyatakan bahawa beberapa kos akan terdiri daripada perkhidmatan kesihatan langsung, ubat-ubatan dan terapi,kebanyakannya akan menjadi cara tidak langsung seperti kehilangan produktiviti, kebajikan sosial, pendidikan dan undang-undang dan ketenteraman.

Patel yang menegaskan bahawa gangguan kesihatan mental telah meningkat secara mendadak dalam 25 tahun terahir akibat penuaan masyarakat,

" Keadaan ini sangat berat, tetapi tiada negara yang melabur cukup dalam hal ini. Tiada keadaan kesihatan yang lain telah diabaikan seperti kesihatan mental pada manusia’’katanya.

Perlu diperhatikan bahawa laporan Lancet diterbitkan awal minggu ini di ibukota Inggeris, London, buat kali pertama pada sidang kemuncak kesihatan peringkat menteri.Berita Terkait