Pelancongan di Turki (Pamukkale)

Sejak tahun 1988, bersama dengan kota kuno Hieropolis telah dimasukkan dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO; baik warisan budaya maupun semula jadi.

Pelancongan di Turki (Pamukkale)

 

Pamukkale merupakan salah satu keindahan alam semula jadi di Turki...

Sejak tahun 1988, bersama dengan kota kuno Hierapolis telah dimasukkan dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO; baik warisan budaya maupun semula jadi.

Pamukkale berada di dalam sempadan wilayah Denizli di rantau Aegean, di barat Turki. Travertines putih yang indah yang dibentuk oleh air-air yang mengandung kalsium yang mengalir dari kaki selatan Çaldağı, menawarkan kecantikan megah kepada para pelawatnya...

Travertines Pamukkale mempunyai panjang 2700 meter dan ketinggian 160 meter...  Atas sebab ini, warna putih mereka yang terang boleh dilihat dari kejauhan.

Kawasan yang terletak di 2 km dari Denizli ini juga terkenal dengan airnya yang boleh menyembuhkan pelbagai penyakit… Terdapat lima sumber air panas dengan suhu sehingga 35-36 ºC.

Tapak arkeologi Hierapolis di rantau ini adalah salah satu pusat yang paling menarik sejak zaman purba sehingga hari ini. Ia mengandungi sisa-sisa zaman akhir Hellenistik dan awal Kristian.

Bandar kuno ini, dibentuk pada abad kedua S.M oleh Eumenes II, salah satu daripada raja-raja Pergamon, sedangkan namanya dianggap diambil dari nama isteri pengasas Pergamon, Telephos, bernama Heira. Hierapolis, yang berperan paling penting dalam penyebaran agama Kristian, juga merupakan bandar di mana salah satu dari dua belas rasul Yesus Kristus, Aziz Philippus, dibunuh. Oleh itu pada abad ke-4 ia diisytiharkan sebagai pusat agama, kemudian diserahkan kepada Empayar Rom Timur dan menjadi pusat Episkopasi.

Menurut sumber-sumber, Hieropolis adalah sebuah bandar yang terkenal dengan pemprosesan logam dan batu serta kain tenunannya.

Jika anda melawat keindahan alam semulajadi Pamukkale dan bandar purba Hieropolis, sebelum meninggalkannya anda harus merasakan khasiat air yang menyembuhkan segala penyakit, menonton matahari terbenam di atas travertine putih dan melihat gua-gua dan air terjun dari jarak dekat.

Kami juga mengesyorkan anda membeli tenunan tangan khas Denizli yang terkenal dan merasakan salah satu daripada hidangan tradisional tempatan, pide dan kebab.

 

 

 Berita Terkait