2016: Tahun Pendarahan Global

Artikel ibrahim Kalın - DailySabah 31.12.2016

2016: Tahun Pendarahan Global

2016 merupakan tahun yang menyedihkan bagi dunia. Keganasan global, perang saudara, krisis pelarian, pergeseran kaum, pertunjukan kuasa geopolitik, perkembangan ekonomi yang tak imbang dan tahun yang lumpuh akibat daripada kegagalan global masyarakat antarabangsa, hilangnya nyawa-nyawa orang yang tak berdosa dan 2016 telah menyaksikan nasib golongan miskin dan tertindas.

Jika kita ingin tahun 2017 menjadi lebih berbeza, kita semua perlu memulakan upaya untuk melindungi martabat manusia tanpa memandang kepercayaan, budaya atau kewarganegaraan.

Sistem antarabangsa pada masa ini dalam keadaan terhenti. Sistem PBB tidak Berfungsi. Walaupun perlu ada reformasi segera, ahli-ahli tetap Majlis Keselamatan PBB tidak mahu membincangkannya. Beberapa lembaga PBB melakukan perkara-perkara yang baik tetapi sentiasa mengalami sekatan oleh birokrasi PBB dan tidak cukup untuk memenuhi keperluan di lapangan.

Amerika Syarikat (AS) dan Eropah, gagal dalam mencegah runtuhnya susunan antarabangsa dihadapan banyak masalah seperti perang Syria, pergolakan di Iraq, krisis pelarian, konflik di Ukraine, keganasan global, keselamatan siber, perkauman yang semakin meningkat, Islamophobia dan lain sebagainya.

Di sisi lain, Eropah hari ini kekurangan kepemimpinan dan visi. Sebagai dasar tidak diisytiharkan, ibu negara-ibu negara Eropah tidak mengambil keputusan stratejik penting tanpa sokongan dan kepemimpinan Washington. Selama 8 tahun terakhir, penerapan dasar pentadbiran Obama kebanyakan tidak konsisten dan tidak jujur, keadaan keselamatan global terus terjejas sehingga menjejaskan semua pihak berkepentingan.

Kita akan melihat bagaimana pentadbiran Trump akan mengendalikan hubungan-hubungan ini dan di peringkat global untuk masa yang lama bagaimana ia akan memberi kesan kepada keseimbangan kuasa global, elemen penting dalam mewujudkan semula kestabilan yang hilang.

Di sisi lain, mereka yang kekurangan visi dan kepimpinan bagaimana mendekati proses kesertaan Turki di Kesatuan Eropah (EU), pemansuhan visa Schengen dan isu-isu seperti perjanjian imigresen Turki-EU telah menjadi jelas.

EU yang mengabaikan ancaman keselamatan terhadap keamanan dan kestabilan yang dilakukan oleh PKK, Daesh dan Kumpulan Pengganas Fethullahist (FETÖ), disisi lain mereka sibuk memberi pelajaran demokrasi kepada Turki, di sisi lainnya mereka mengizinkan penyokong pengganas menunjukkan dirinya secara terang-terangan di tengah-tengah Eropah tetapi mereka bersikap acuh tak acuh dan melakukan kekerasan kepada para pelarian.

Pada tahun 2017 kebanyakan negara Eropah akan mengadakan pilihan raya diantara gelombang kanan yang semakin meninggi, perkauman, anti-pendatang dan Islamophobic. Bagaimanakah para pemimpin politik Eropah akan menghadapi semua masalah yang menggelegak ini. 
Turki meninggalkan tahun 2016 dengan kenangan pahit, percubaan rampasan kuasa 15 Julai oleh FETÖ dan meningkatnya serangan keganasan PKK dan Daesh.

Sekutu-sekutu Turki, Barat dan NATO, tidak bersungguh-sungguh mendampingi Turki dalam berjuang terhadap ancaman pengganas. Seolah-olah mereka lupa bahawa keamanan Turki adalah kunci keamanan Barat. Apabila isu-isu keganasan global tidak terdapat perbezaan antara Istanbul, Ankara, Baghdad atau Islamabad dan Paris, Nice atau Brussels. Walau bagaimanapun, dalam perjuangan menentang keganasan PKK, Turki tidak melihat sokongan penuh daripada rakan-rakan Eropah. Ejen-ejen PKK dengan mudahnya berkeliaran di bandar-bandar Eropah, mengumpul wang, menemukan ahli-ahli baru, membuat propaganda, muncul pada program TV dan radio, dan bahkan mereka dijemput ke Parlimen negara. Walaupun PKK telah ditakrifkan sebagai organisasi pengganas oleh Kesatuan Eropah, negara-negara Eropah tidak bertindak seperti apa yang ditakrifkan kepada PKK. Selain itu, mereka mengabaikan apa yang telah Turki perbuat untuk warga negara Kurdish dalam sepuluh tahun terakhir, mereka malah memilih untuk mempercayai propaganda yang ditawarkan oleh rakyat Kurdish PKK.

Ini adalah sama seperti ideologi sesat permintaan sah NCC ini rakyat Amerika atau perkauman neo-Nazi seolah-olah melihatnya sebagai hak semula jadi rakyat Jerman.
Bahkan, Operasi Perisai Efrat yang dilancarkan Turki terhadap Daesh di Syria, tidak mendapat sokongan yang mencukupi dari koalisi yang dipimpin oleh AS. Sebaliknya, pentadbiran Obama masih berterusan memberi sokongan kepada YPG yang merupakan cawangan pertubuhan pengganas PKK di Syria.

Walaupun semua tantangan ini, Turki telah berhasil mengevakuasi 45 ribu orang dari Aleppo ke Idlib dan disana, mereka dirawat oleh lembaga-lembaga Turki dan antarabangsa dan Lembaga Non Kerajaan.

Mungkin berita paling penting di hari-hari terakhir 2016 adalah perjanjian gencatan senjata di Syria yang bermula pada 30 Disember yang dipimpin oleh Turki-Rusia. Perjanjian ini, menyediakan asas bagi rundingan di Astana untuk menemukan solusi perang Syria yang telah berlangsung 6 tahun.

Proses Astana direka untuk melengkapkan rundingan Geneva yang dipimpin  PBB.
Sementara kita memandang menuju 2017, kita melihat masalah-masalah utama dan besar  masih tidak dapat diselesaikan.  Untuk mengurangkan daya ketegangan yang semakin meningkat mulai dari Ukraine hingga Syria, dari Asia hingga Negara-negara Balkan, elemen penting yang menjadi kunci harus melakukan penyusunan semula pada skala global.

Gangguan perintah antarabangsa semasa dan institusi perlu dibaiki untuk mengelakkan pergolakan lanjut dan ketidakstabilan.

Pendarahan global tahun lepas harus digantikan dengan pemulihan kolektif, perlu mengambil masa setahun untuk mencari tempat baru yang memerlukan kebijaksanaan dan perpaduan. Ini adalah satu kemestian bagi semua yang beriman kepada maruah manusia dan kehormatan.
 Berita Terkait