• Video Galeri

Legenda Anatolia 44 (KIRKPINAR-EDIRNE)

Di Legenda Anatolia, kali ini kami akan menyampaikan ''Legenda Kırkpınar'' dari Edirne yang dikenal sebagai dataran Er.

Legenda Anatolia 44 (KIRKPINAR-EDIRNE)

Edirne adalah kota paling barat Turki. bandar yang sangat menarik perhatian dari Masjid Selimiya karya seni dari Mimar Sinan yang juga menjadi ibunegara Uthmaniyyah selama bertahun-tahun sebelum penaklukan Istanbul. Ia juga terkenal dengan Universiti Perubatan Sejarah, yang dikenali sebagai Istana Uthmaniyyah dan Hospital Sementara. Beratus-ratus tahun yang lalu, penyakit psikologi telah dirawat di sini dengan mendengar muzik. Wilayah Edirne ditakluki oleh orang Turki semasa zaman Uthmaniyyah pada tahun 1346. Dipintu masuk bandar yang menjadi ibunegara pada masa yang singkat tersbut, sekumpulan penceroboh yang terdiri daripada 40 orang berehat dipadang rumput dengan menyiasat rantau ini. memakan makanan, menyanyikan lagu-lagu Turki dengan sangat gembira. Adik beradik yang bertanggungjawab terhadap kumpulan yang sama, mereka bergelut antara satu sama lain. Membalur tubuh dengan minyak adalah sangat penting, seperti gulat gaya Turki. Dia memakai seluar panjang yang dipanggil Kısbet yang terbuat daripada kulit. Pegulat-pegulat tersebut juga membalurkan minyak di punggung antara satu sama lain. Pegulat-pegulat yang merasakan keperluan pelumasan, semasa bergelut, boleh membalurkannya setelah meminta izin dari wasit dan lawannya. Kejujuran dan Keberanian adalah hal yang paling penting untuk menghormati pesaingnya. Menurut legenda, dua saudara lelaki bergulat dengan membalurkan minyak di padang rumput itu, satupun tidak ada yang menang.

Pegulatan yang berlangsung selama berjam-jam tersebut berterusan hingga malam hari. Rakan-rakannya menonton mereka dan bertepuk tangan. Mereka juga bergelut dengan penuh semangat hingga waktu malam dan diteruskan dengan cahaya lilin.  Akhirnya, adik beradik yang kehabisan nafas tersebut, mati ditempat kejadian. Kematian mereka telah membuat rakan-rakannya sedih.

Penjarah yang kehilangan rakannya tersebut, menguburkan mereka di dimana mereka bergulat. Kumpulan penjarah menanamkan sekuntum bunga mawar dikuburan dan kemudian meninggalkan tempat itu.Selepas beberapa ketika, apabila mereka kembali melawat kubur, mereka terkejut melihat mata air yang datang dari kedua kubur tersebut. Padang rumput ini, untuk mengingat 40 penjarah ia dipanggil dengan Kırkpınar. Pada tahun 1361, Sultan Murat mengadakan pertandingan pergulatan disini sebagai penghormatan meraka-mereka kumpulan 40 orang.

Sejak hari itu, hingga sekarang, pertubuhan gusti yang paling penting di Turki, setiap tahun pada tarikh yang sama, di padang rumput Kırkpınar yang bersejarah, berlangsung dengan penyertaan beribu-ribu orang. Gulat minyak Kırkpınar, yang mempunyai tradisi berakar 656 tahun, juga diketahui dan dikenali di dunia. Semasa acara ini, dibuat pemilihan untuk ketua kepala gusti. Orang yang dipilih mempunyai reputasi dan penghormatan yang hebat. Terdapat persaingan yang serius untuk menjadi  ketua daripada Kırkpınar. Orang yang mendermakan banyak uang yang akan dipilih. Kami menjemput anda untuk menonton Wrestling Kırkpınar bersejarah yang diadakan di Edirne setiap tahun pada 15-16 Julai. 

 Berita Terkait