Ringkasan Akhbar Turki

Ringkasan Akhbar Turki 12 Jun 2018

Ringkasan Akhbar Turki

Akhbar Yeni Şafak: "Erdoğan: Kami telah memulakan operasi di Qandil"

Presiden Recep Tayyip Erdoğan bercakap di Niğde. Erdoğan, "Kami telah memulakan operasi Qandil. Kami telah memusnahkan 14 titik penting dengan menggunakan 20 kapal terbang kami. Mereka tembak dan mereka pulang. Belum selesai akan berterusan''katanya.

 

Akhbar Sabah: ''Pertumbuhan ekonomi Turki pada suku pertama adalah 7.4''

Turkey Statistik Institute (TSI), Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) telah mengumumkan keputusan suku pertama. Turki meningkat 7.4 peratus. Presiden Recep Tayyip Erdoğan, berkata, "ekonomi Turki pada suku pertama meningkat 7.4 peratus pada 2018. Kita berada disenarai pertama diantara negara-negara Kerjasama Ekonomi Eropah (OECD), kita berada pada senarai kedua di negara-negara G20. Kami terus menjadi salah satu negara yang paling pesat berkembang di dunia."katanya.

 

Akhbar Haber Türk: "25 peratus pelancong yang datang ke Istanbul adalah Arab"

Menurut maklumat yang diterima dari Persatuan Pengusaha HotelTurki (Turob), bilangan pelancong yang datang ke Istanbul dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2018 telah meningkat kepada 4 juta 200. Sementara 967 ribu pelancong ini adalah orang Arab, difahamkan bahawa angka ini sepadan dengan 1 dari setiap 4 pelancong yang datang ke Istanbul.

 

Akhbar Star: BEÜ, pasukan 'Grizu-263' dalam persaingan satelit model di Amerika Syarikat menjadi yang kedua didunia''

Team ruang 'Grizu-263' yang dicipta oleh pelajar Fakulti Kejuruteraan Bulent Ecevit University (BEU), Telah menjadi kedua dunia dalam persaingan model satelit (CanSat Competition) yang diadakan di Amerika Syarikat pada 8-10 Jun 2018.Berita Terkait