Ringkasan Akhbar Turki

Ringkasan Akhbar Turki 12 Julai 2018

Ringkasan Akhbar Turki

Akhbar Star: "Sidang Kemuncak Turki baru di Nato’’

Presiden Recep Tayyip Erdoğan menjadi pusat perhatian di Brussels, ibunegara Belgium, di mana beliau pergi untuk sidang kemuncak NATO kritikal. Sedangkan sejarah keputusan dalam laporan itu penekanan kepada kerjasama antarbangsa untuk memerangi keganasan dengan Turki.

Akhbar Yeni Şafak: "Mesej yang jelas dari Kemuncak Nato :tidak perlu mempersoalkan’’

Menteri Luar Mevlüt Çavuşoğlu memberikan mesej jelas kepada pemimpin-pemimpin Barat di Brussels, di mana dia pergi untuk menghadiri Sidang Kemuncak NATO. Mengenai Turki yang mengambil S-400 dari Rusia, Çavuşoğlu yang menilai kritikan ‘’Turki sedang menjauh dari Nato’’, beliau berkata, Turki tidak menjauh dari Nato. Sekiranya sekutu NATO kami memenuhi keperluan semasa kami, sebenarnya kami akan membeli dari mereka. Ahir tahun yang akan datang, bateri pertama akan datang dari Rusia. Hasilnya, tidak perlu mempersoalkannya lagi. " katanya.

Akhbar Hurriyet: "Kemuncak Turki dalam pertumbuhan pengeluaran minyak zaitun’’.

Manakala pengeluaran minyak zaitun global yang merosot dalam tempoh 2016-2017, Turki, berdasarkan jumlah pengeluaran adalah negara yang mencapai peningkatan tertinggi. Turki meningkatkan pengeluaran minyak 58 ribu tan kepada 208 ribu tan. Dengan begitu Turki menjadi negara peringkat ke-2 dalam pengeluaran minyak zaitun.

Akhbar Sabah: "Nick Cave memberi konsert di Istanbul"

Nick Cave, seorang pemuzik rock, penulis lagu dan buku, berkumpul kembali dengan para peminatnya di Istanbul selepas 17 tahun. Penyanyi yang keluar kepentas bersama dengan kumpulan Bad Seeds dalam skop "Festival Jazz Istanbul ke-25" mendapat minat yang besar dari para peminatnya.Berita Terkait