Ringkasan Akhbar Turki

Ringkasan Akhbar Turki 11 Oktober 2018

Ringkasan Akhbar Turki

Akhbar Sabah: ‘Panggilan Penting dari Presiden Erdoğan untuk Afrika’

Presiden Recep Tayyip Erdoğan meminta negara-negara Afrika melakukan kerja sama dengan mata wang tempatan. Erdoğan yang bercakap pada pembukaan Forum Ekonomi dan Perniagaan ke-2 Turki-Afrika, beliau berkata‘’Manakala kami mengukuhkan kehadiran diplomatik kami di seluruh benua, negara-negara Afrika juga meningkatkan bilangan diplomatik di Turki dari 10 menjadi 33. Rakan-rakan Afrika kami memberikan sokongan yang kuat untuk Turki yang menjalankan perjuangan yang benar untuk perdamaian global dan keadilan dalam platform antarabangsa seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Pertubuhan Kerjasama Islam. Sekarang saya memberitahu rakan-rakan Afrika, saudara-saudara saya, datanglah dengan wang tempatan, mata wang nasional, mari kita melakukan kerjasama’’katanya.

Akhbar Hürriyet: ‘‘Penjualan tiket untuk Lapangan Terbang baru Istanbul telah dibuka’’

Penjualan tiket Turkish Airlines (THY) untuk Lapangan Terbang Baru Istanbul akan bermula dalam masa beberapa hari. Selepas pembukaan rasmi pusat gergasi, THY akan membuat beberapa penerbangan dalaman dan luaran untuk mengatur tarifnya. Terdapat beberapa penerbangan ke Izmir, Adana, Ankara, Antalya, Baku dan TRNC. 70 peratus daripada penumpang di New Airport Istanbul akan menjadi Turkish Airlines. Sedangkan pengangkutan besar di Lapangan Terbang Baru akan dilakukan pada 30-31 Disember.

Akhbar Vatan: ‘’Atak akan bertemu dengan kebolehan baru’’

Manakala bilangan helikopter Atak dalam inventori angkatan tentera meningkat dengan penghantaran baru, kerja-kerja untuk mengembangkan kemampuan untuk helikopter baru masih terus berlanjut. Keupayaan komunikasi dan elektronik akan ditingkatkan, prototaip untuk helikopter ATAK dalam pakej Fasa 2, yang akan dilengkapi dengan perisian baru, telah bermula.Ia juga bertujuan untuk membangunkan enjin domestik dan untuk melokalkan sistem 20 mm untuk helikopter serangan.

Akhbar Haber Türk: ‘’Jumlah pelancong yang datang ke Muğla meningkat sebanyak 32 peratus’

Bilangan pelancong asing yang tiba di Muğla dalam 9 bulan meningkat sebanyak 32 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya. Pengarah Kebudayaan dan Pelancongan Muğla, Filiz Karacaağaç yang menunjukkan bahawa kebanyakan pelancong yang melawat Muğla adalah pelancong Inggeris, beliau berkata, ‘’Sebahagian besar daripada 900 ribu 75 orang pelancong yang melawat Muğla yaitu orang Inggeris. Selepas Inggeris, diikuti Rusia 380 ribu 487 orang, kemudian Jerman dengan 177 ribu 94 orang, Ukraine dengan 168 ribu 165 orang danBerita Terkait