Ringkasan Akhbar Turki

Ringkasan Akhbar Turki 9 November 2018

Ringkasan Akhbar Turki

Akhbar Haber Türk: 'Kurtulmuş, Mengambil langkah ke arah mengenali PYD sebagai organisasi yang sah ia adalah bermuka dua’’

Wakil Ketua Partai Keadilan dan Pembangunan (AK Party) Numan Kurtulmuş, berkata, AS yang mengakui organisasi pengganas separatis PKK sebagai organisasi pengganas,adalah bermuka dua untuk mengambil langkah menuju pengakuan terhadap cabang Suriah YPG / PYD sebagai organisasi yang sah. Kurtulmuş menyatakan bahwa mereka menyambut baik kenyataan AS yang akan memberikan hadiah kepada mereka yang memberikan maklumat mengenai ketua dari organisasi pengganas PKK, tetapi beliau mengatakan bahawa ini adalah langkah yang terlambat.

Akhbar Sabah: ‘’Rondaan bersama kedua TSK dan AS di Manbij

Angkatan Tentera Turki (TSK) dan tentera Amerika Syarikat di bawah peta jalan Manbij, menjalankan rondaan bersama kedua di daerah itu semalam. Tentera Turki dan Amerika Syarikat melakukan kerja-kerja di sekitar Sacu Çayı yang memisahkan garis depan Manbij dengan bandar wilayah Jarabulus kawasan Operasi Perisai Eufrat. Unsur-unsur kedua-dua negara menjalankan rondaan bersama pertama pada 1 November.

Akjhbar Hürriyet: "Penerbangan pertama ke negara itu dari Lapangan Terbang Istanbul’’

Turkish Airlines (THY) memulakan penerbangan berjadual di Lapangan Terbang Istanbul pada 31 Oktober dan menambahnya ke rangkaian penerbangannya di Baku, Azerbaijan. Kali pertama permintaan tinggi, 121 penumpang.

Akhbar Vatan: ‘’Industri pertahanan Turki di Indonseia mendapat perhatian penuh’’

Pameran Pertahanan Indonesia Internasional ke-8 di Indonesia menunjukkan berbagai macam produk canggih termasuk darat, laut, udara dan keamanan, termasuk ANKA, Hürkuş, KORKUT dan T-129 ATAK. Pertubuhan itu, yang merupakan pameran pertahanan terbesar di Asia Tenggara, yang bermula di ibukota Jakarta, yang dihoskan oleh Kementerian Pertahanan Indonesia, akan berlangsung hingga 10 November.

Akhbar Star: ‘’Pesawat nasional kita akan terbang dengan enjin jet kebangsaan "

Presiden Industri Pertahanan İsmail Demir menyatakan dalam akaun media sosialnya,"Presidensi Industri Pertahanan dan TR Motor telah menandatangani Kesepakatan Kerangka Kerja Program Pengembangan Motor Tempur Nasional Asli.Pesawat nasional akan terbang dengan enjin jet kebangsaan, "katanya.Berita Terkait