Președintele Erdogan, Business Global Forum

Președintele Erdogan nu înțelege de ce Guvernul american colaborează cu PYD pentru combaterea organizației teroriste Daesh în Siria.

Președintele Erdogan, Business Global Forum

Președintele Recep Tayyip Erdogan nu înțelege de ce Guvernul american colaborează cu PYD, ramura siriană a Organizatei separatiste teroriste PKK, pentru combaterea organizației teroriste Daesh în Siria.

Erdogan, care se afla în New York, capitala SUA, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, a răspuns la întrebările în cadrul forumului Business Global Forum.

Președintele a declarat că astăzi la întrevederea cu Președintele SUA, Donald Trump, va exprima din nou îngrijorările  Turciei privitor la trimiterea armelor către organizația teroristă PYD, accentuând că până în prezent aprovizionarea teroriștilor cu arme a ajuns la  trei mii de tone.

Erdogan a întrebat: "Cine poate garanta, că într-o zi aceste arme nu se vor întoarce împotriva Turciei?"
Președintele, reamintind că aceeași greșeală a fost comisă în trecut în perioada, în care  George Bush a fost președinte, în cadrul invaziei Irakului  (2003), a sublinia faptul că  și astăzi teroriștii din regiune folosesc arme de origine americană.

Erdogan a menționat că, din cauza Referendumului, preconizat de către Guvernul Regional Kurd din Irak  (IKBY) pentru 25 septembrie, ședința  Consiliului Național de Securitate, la care vor fi determinate sancțiunile Turciei, va avea loc la 22 septembrie.

"Obiectivul este următor: nu vom permite crearea unui așa-numit stat independent în Irak.
Acolo locuiesc și turkmenii și arabii. Nimeni nu are dreptul să tulbure pacea. Este un pas greșit și cel, care l-ar face, ar condamna pe sine însuși la singurătate. Sper că liderul IKBY, Barzani, să renunțe la această greșeală. " – a subliniat Președintele.

La întrebarea dacă este vorba numai de impunerea sancțiunilor sau și de folosirea forțelor militare,  Erdogan a răspuns
„Ar fi incorect să spun aceasta înainte de ședința Consiliului Național de Securitate și Consiliului.“

Erdogan a subliniat că  critica procurării sistemelor rusești de apărare S-400 este nejustificată, menționând că au ales calea aceasta fiindcă armele livrate teroriștilor gratuit nu se pot cumpăra de către Turcia.
 

La întrebarea privitoare la critică precum că "Turcia se îndepărtează de noi " venită din partea oficialilor ai Uniunii Europene (UE),  Erdogan a replicat,
„Cei care au lăsat Turcia să aștepte la porți 54 de ani, implementează un embargo politic. Este lipsa de respect fața de Turcia. Ne-au mințit privind la liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci, referitor la 3 miliarde de euro promise pentru ajutorarea refugiatilor din Turcia și multe altele.“
Președintele a fost interogat: "De ce Turcia este atât de insistentă privind aderarea la UE?“ și a răspuns, „Ei sunt cei care iau decizia. Să închidă porțile ei,  și noi vom lua decizii mai ușor.“

La replica moderatorului, „Sunt prea mulți jurnaliști deținuți în Turcia“, Președintele a intervenit,
„Trebuie să facem o corectare. Ei nu sunt jurnaliști, unii dintre ei sunt acuzați de furt. Iar majoritatea sunt teroriști.“

Erdogan a reamintit de  faptul că în timpul vizitei sale în SUA la 16 mai curent,  asemenea teroriști a întreprins o tentativă  de atentat împotriva lui care a fost prevenită de către paza sa.  «Însă procuratura americană a intentat procese judiciare nu împotriva atacanților, ci împotriva pazei prezidențiale. Unde-i justiția americană?  Investigația a fost inițiată pe motive politice. Președintele Trump a declarat că această inițiativă nu aparține procuraturii federale, ci procuraturii de stat.»Ştiri din aceeaşi categorie