Relațiile actuale între Turcia și Rusia

Afirmația președintelui rus, Vladimir Putin, referitoare la evoluția relațiilor între Turcia și Rusia: ”Relațiile noastre cu Turcia cât se adâncesc atât și se îmbogățesc cu un conținut nou” de fapt rezumă dezvoltarea relațiilor între Turcia și Rusia. (36)

Relațiile actuale între Turcia și Rusia

Relațiile bilaterale între Turcia și Rusia s-au îmbunătățit din nou după criză avionului rus doborât în Turcia în 2015 și se dezvoltă foarte rapid, înregistrând evoluții considerabile în domeniile politic, diplomatic, militar și economic. Relațiile strânse dintre cei doi lideri Erdogan și Putin, parteneriatele axate pe interese comune, și nemulțumirea de politicile SUA din ultima perioadă au fost factorii importanți ai dezvoltării relațiilor între două țări. Deși Turcia și Rusia cooperează în mai multe domenii, dezacordurile asupra mai multor subiecte continuă.

 Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA (Fundația pentru cercetări politice, economice și sociale), Can Acun.

Afirmația președintelui rus, Vladimir Putin, referitoare la evoluția relațiilor între Turcia și Rusia: ”Relațiile noastre cu Turcia cât se adâncesc atât și se îmbogățesc cu un conținut nou” de fapt rezumă dezvoltarea relațiilor între Turcia și Rusia. O importanță deosebită reprezintă dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniile energetic și economic. Declarația fostului ministru rus al Finanțelor, Zadornov: ”Avem legături economice importante cu Turcia. Turcia se află printre 10 cei mai mari parteneri comerciali ai Rusiei” este semnificativă în acest context. Și într-adevăr potrivit datelor Serviciului Vamal Federal din Rusia datorită creșterii cu 37% a volumului schimburilor comerciale - 13,3 miliarde de dolari în primele 6 luni ale anului curent, Turcia a devenit al patrulea cel mai mare partener comercial al Rusiei. În același timp ministrul Cavușoglu a declarat că este satisfăcătoare și creșterea numărului turiștilor veniți din Rusia  și și-a exprimat speranța că în jur de 6 milioane de turiști ruși vor fi găzduiți în Turcia în acest an.

Există proiecte importante realizate de ambele țări și în domeniul energetic cum ar fi Centrala Nucleară Akkuyu și gazoductul Turkish Stream. Centrala Nucleară Akkuyu va acoperi 10% din consumul total de energie și va avea o importanță strategică din perspectiva asigurării necesarului de energie al economiei turcești. La fel și proiectul Turkish Stream va garanta asigurarea necesarului de energie.  La etapa a doua este programată extinderea conductei spre țările balcanice. Astfel Turcia va face un pas important în planificarea strategică de a deveni punct de tranzit pentru furnizările de energie.

 Pe lângă cooperarea energetică și economică crește și cooperarea militară între Turcia și Rusia. În special achiziționarea de către Turcia a sistemelor de apărare aeriană rusești S-400, a căror livrarea va avea loc  în viitorul apropiat, în 2019, întărește relațiile bilaterale. În acest context, directorul pentru cooperare internațională și politici regionale a companiei de stat din domeniul industriei de apărare Rosteh, Victor Kladov a declarat: ”Pot să spun că acordul pentru furnizarea S-400 este un pas important pentru consolidarea și dezvoltarea cooperării tehnico-militare între țările noastre. Nu văd niciun obstacol care să împiedice  dezvoltarea cooperării în diverse noi industrii.”

De dezvoltarea relațiilor între Rusia și Turcia SUA este cel mai mult deranjată. Din cauza achiziționării sistemelor de apărare antiaeriană rusești S-400 administrația americană amenință autoritățile Turciei că va bloca vânzarea avioanelor de vânătoare F-35 din cadrul programului F-35 în care Turcia este una dintre țările partenere. Din acest punct de vedere este importantă declarația ministrului de externe Mevlut Cavușoglu potrivit căreia S-400 nu sunt o preferință ci o necesitate pentru Turcia. În ciuda solicitărilor Turciei țările din alianța Nord-Atlantică refuză să-i vândă sisteme de apărare anti-aeriană. Pe de altă parte crizele provocate de FETO, PKK/YPG și pastorul Brunson au tensionat relațiile între cei doi aliați din cadrul NATO. Decizia președintelui american Donald Trump de a impune sancțiuni împotriva Turciei a afectat în mod negativ relațiile bilaterale.  Ministrul Cavușoglu a spus în legătură cu aceasta la Moscova: ” Relația între Rusia și Turcia provoacă invidia unor persoane.”

Deși relațiile între Turcia și Rusia sunt în curs de dezvoltare, dezacordurile majore asupra mai multor subiecte continuă. Mai ales în contextul problemei siriene deși Rusia și Turcia întreprind acțiuni comune în cadrul procesului de la Astana, ele se află în poziții opuse din punctul de vedere al abordării de bază. În caz dacă Rusia va permite și va sprijini atacul regimului sirian asupra Idlib, Turcia se va confrunta cu o criză gravă de refugiați și relațiile bilaterale se vor deteriora. În același fel Turcia se opune anexării Crimeii și politicilor Rusiei fața de turcii din Crimeea. Trebuie menționată și cooperarea Turciei cu Ucraina în mai multe domenii precum industria de apărare. Turcia în cazul Ucrainei nu sprijină politicile Rusiei. În cele din urmă cu cât să nu se dezvolte relațiile între Turcia și Rusia, Turcia este o țară membră a NATO. Ştiri din aceeaşi categorie