Rolul Turciei în contextul ultimelor evoluții siriene

Cu sprijinul Rusiei și Iranului, regimul Assad a recucerit multe regiuni ale Siriei prin mijloace militare.

Rolul Turciei în contextul ultimelor evoluții siriene

Cu sprijinul Rusiei și Iranului, regimul Assad a recucerit multe regiuni ale Siriei prin mijloace militare. După ce opoziția militară și civilii care locuiau în regiune au fost evacuați din Homs, Ghuta, Deraa și alte provincii la Idlib, Idlib a devenit ultimul bastion atât al opoziției militare cât și a opoziției civile. Se raportează că în Idlib, care înainte de război avea o populație de 700 000 de oameni, acum locuiesc 3 milioane de civili. Idlib în același timp este ultima zonă de detensionare dintre cele patru  stabilite în contextul procesului de la Astana. În contextul procesului de la Astana, forțele armate turcești au construit 12 puncte de observare de-a lungul graniței provinciei Idlib.

Analiza subiectului elaborată de către cercetătorul Centrului Analitic SETA, Can Acun.

Operațiunea militară sprijinită de Rusia și Iran împotriva provinciei Idlib se află de mult pe agendă. În contextul eventualelor operațiuni militare în zonă, este de așteptat un nou val de migrație. Este bine cunoscut că milioane de civili intenționează  să fugă și să se refugieze în Turcia. Faptul că Turcia este o țară care găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume demonstrează că Turcia nu va putea gestiona un nou val de migrație. În timp ce distrugerea și criza umanitară care vor fi generate de o operațiune la Idlib preocupă toată lumea, în ceea ce privește încercările de a preveni criza umanitară, se evidențiază numai eforturile Turciei și pe teren și la masa negocierilor.

Ultimul Summit din cadrul procesului de la Astana între Iran, Rusia și Turcia a avut loc la Teheran. Toată lumea a văzut eforturile extraordinare ale președintelui Erdogan depuse pentru a preîntâmpina o criză umanitară datorită faptului că summitul de la Teheran a fost fără știrea oficialilor ruși și turci transmis în direct. În ciuda faptului că instaurarea unui armistițiu a fost respinsă de Rusia și Iran, Erdogan a solicitat tuturor părților conflictului să înceteze ostilitățile. Și datorită poziției ferme a Turciei o operațiune militară eventuală  la Idlib a fost cel puțin amânată și a fost câștigat puțin timp pentru a face pași necesari pe teren.

Există scenarii alternative posibile pentru viitorul provinciei Idlib. Rusia și aliații săi insistă asupra retragerii Turciei de la punctele de observare și aprobării unei operațiuni extinse asupra provinciei Idlib. Unul dintre scenarii posibile este extinderea influenței Turciei și opoziției militare patronate de Turcia și cel puțin retragerea Hayat Tahrir al-Sham și altor grupări asociate din nord spre sud precum și eliminarea Partidului Islamic din Turkistan și a Hurash ed Den.

Scenariul cel mai pozitiv s-ar desfășura cu intrarea Turciei și grupelor patronate de Turcia pe teren pentru a înființa o zonă demilitarizată în vederea prevenirii unei crize umanitare. Acest scenariu va fi un câștig important  prin care va fi blocată  lăsarea fără pământ a opoziției, beneficierea de acest proces și obținerea succeselor politice de către PKK/YPG, și care va preveni o criză umanitară eventuală. Extensia siriană a organizației PKK joacă un rol important în legătură cu o operațiune eventuală la Idlib. Știm că în special  forțele paramilitare sprijinite de Iran și Hezbollah îi instruiesc pe militanții Forțelor Democratice Siriene în regiune. Știm că și ei au planuri de a se alătura acestei campanii. Și dacă ei vor deveni o parte a campaniei planul următor va fi recucerirea provinciei Afrin. Știm de asemenea că în acest scop organizația acumulează putere la Tel Rifaat. Luând în considerare toate aceste riscuri existente Turcia trebuie să acționeze proactiv și să nu permită fapte ireversibile în regiune.Ştiri din aceeaşi categorie