Săptămâna Internațională a Filmelor Lumii Turcice

Gala de deschidere a Festivalului la care vor fi prezentate 10 filme din 10 țări turcice a avut loc la Istanbul.

Săptămâna Internațională a Filmelor Lumii Turcice

Cea de-a 2 ediție a evenimentului ”Săptămâna Internațională a Filmelor Lumii Turcice” organizată de Uniunea Internațională a Cineaștilor și Asociația Eurasiatică pentru  Cultură și Artă  a început.

Gala de deschidere a Festivalului la care vor fi prezentate 10 filme din 10 țări turcice a avut loc la Istanbul.

Președintele Asociației Eurasiatice pentru Cultură  și Artă, Menderes Demir, menționând în discursul său rostit în cadrul ceremoniei de deschidere că Lumea Turcică acoperă o arie geografică largă întinzându-se  din Turkestanul de Est până în Europa , a marcat:

„Suntem o familie cu o cultură vastă. Obiectivul nostru comun este să  prezentăm cultura  turcică și frumusețea lumii turcice  prin ochii cineaștilor și să  explicăm poziția lumii turcice în arta, cinematografia și cultura.“

Demir, mulțumind tuturor celor care au sprijinit organizarea evenimentului, a spus că cultura și arta sporesc relațiile strânse între oameni și a anunțat că în cadrul săptămânii filmelor lumii turcice ”Festivalul de film documentar al Lumii Turcice” va fi organizat la Universitatea din İstanbul în data de 6 octombrie.

Regizorul, scenaristul și actorul turkmen, Hocakulu Narlıyev, care a participat la deschiderea evenimentului a subliniat că cinematografia este una dintre cele mai importante mijloace care ajută popoarelor  turcice să se cunoască reciproc și consolidează legăturile între aceste popoare.

După discursurile a urmat prezentarea filmului ”Kervan 1915” al lui Ismail Gunes.

Prima ediție a evenimentului care vizează asigurarea unității lingvistice și culturale între popoarele turcice a avut loc anul trecut în Tatarstan.

”Săptămâna Internațională a Filmelor Lumii Turcice” organizată cu sprijinul Federației jurnaliștilor din Lumea Turcică, Direcției Cinematografie a Ministerului Culturii și Turismului, și Municipalității metropolitane Istanbul va continua până la 6 octombrie.Ştiri din aceeaşi categorie